Костурица ще снима три филма по Гогол, възразява срещу забраната на руската култура

OFFNews 01 февруари 2023 в 14:25 1949 4

Емир Кострурица

Снимка Getty Images

Емир Кострурица

Емир Кустурица планира да екранизира три произведения на Николай Гогол, предава ТАСС, като цитира интервю на режисьора за в. "Известия".

"Мисля за три филма по Гогол. Неговите творби са най-силните примери за реалистична литература. Трябва да се направят три филма, така че да оставят по-силно впечатление, отколкото може да създаде една картина".

Според Костурица произведенията "Повест за това как Иван Иванович се скара с Иван Никифорович", "Каляска" и "Сорочинският панаир" по фантастичен начин показват съвестта и характерите на хората, живели по онова време в страната.

В интервюто той споделя, че скоро ще избере коя творба първо ще екранизира. "И това ще бъде отличен филм, защото е невъзможно да се направи лош филм по Гогол", добавя режисьорът.

"Идеята за "забрана на културата", а още по-лошо - на руския народ, трябва да се преосмисли", смята Емир Кустурица. Режисьорът казва, че "европейското изкуство и неговата еволюция не могат да се осмислят без руското влияние."

Емир Кустурица е сръбски филмов режисьор и актьор, носител на награди от най-големите световни фестивали, включително две отличия "Златна палма".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

3

редовно четящ

02.02 2023 в 10:15

Костурица и Брегович са путинисти отдавна. Не гледам нищо на първия и не слушам чалгата на втория.

615

2

швейк

02.02 2023 в 00:02

ами да отиде да снима в кочината филм за добрите украинци, че той гогол е украинец. и като го снима и прожектира - да се похвали от сибир

345

1

Джендо Джедев

01.02 2023 в 15:24

Тоя пич трябва да писка не срещу забрана на руската култура и народ (те никъде не са забранени), а срещу забраната на човешките права в любимата му Рашка. Ако не вярва - да отиде да се изтъпани с бял лист на някой мегдан в Москва, примерно. :D