"Космически гласове" демонстрират как "Да свириш на хор" в НДК

ОFFNews Последна промяна на 05 май 2016 в 19:21 3984 0

Концертът на хор "Космически гласове” с диригент Ваня Монева - “Да свириш на хор”, в памет на големия диригент проф. Васил Арнаудов ще бъде един от акцентите в предшестващата програма на тазгодишното издание на “Салон на изкуствата”.

Той ще се проведе на 10 май от 19:00 часа в Зала 6 на НДК. Произведения от български автори, любими на Маестрото, ще върнат публиката към златните години на родното хорово изкуство. Незабравими интерпретации на „Тебе поем“ и „Во царствии твоем“ от Добри Христов, „Вечеряй, Радо“ и „Полегнала е Тодора“ от Филип Кутев, „Заспало е челебийче“ от Николай Кауфман, „Кавал свири“ от Петър Льондев, „Седнало е Джоре“ от Стефан Мутафчиев, „Дилмано, Дилберо“ и „Бре Петрунко“ от Красимир Кюркчийски и много други ще възродят духа на големия интерпретатор на шедьоври от българската хорова съкровищница.

Билети могат да се намерят на цени от 12 лв. и 8 лв. за ученици, студенти, пенсионери на касите на Билетен център – НДК, както и онлайн в мрежата на Ticketportal.bg.

Програма:

Тебе поем – Добри Христов;
Во царствии твоем – Добри Христов, солист Мария Магдалена Бредова;
Лебедова песен *– Юлия Ценова, текст Зунка Янкова, солист Албена Стойнева;
Вечеряй Радо – Филип Кутев;
Заспало е челебийче – Николай Кауфман, солистка Деница Дойчева;
Я изгрей слънце – Атанас Илиев;
Злато моме – Красимир Кюркчийски;
Недельо, Недельо – Георги Андреев;
Вокализа – Красимир Кюркчийски;
Полегнала е Тодора – Филип Кутев, солистки Мария Магдалена Брегова, Албена Стойнева, Силвия Димитрова, Соня Чакърова;

Пауза

Закъснила е Лалица – Жул Леви;
Ветре ле – Красимир Кюркчийски;
Барем са ерген находих – Генчо Генчев, солист Веселина Куртян;
Вечеряй сино* – Димитър Христов, солисти Мария Магдалена Брегова и Силвия Димитрова;
Пирински лазарки – Илиян Юручки;
Макя Мара – Николай Кауфман, солистка Деница Дойчева;
Кавал свири – Петър Льондев, солистки Анна Асенова, Веселина Куртян, Диана Тенева;
Кирчо на кьошка седеши – Илиян Юручки, солистка Мария Магдалена Брегова;
Седнало е Джоре – Стефан Мутафчиев;
Листни се горо – Стефан Мутафчиев;
Дилмано, Дилберо – Красимир Кюркчийски;
Мехметьо, севда голема – Иван Спасов, солистка Моника Дамянова;
Бре, Петрунко – Красимир Кюркчийски, солистка Деница Дойчева;

Васил Арнаудов е един от най-ярките представители на българската музикална култура от втората половина на ХХ в. Световноизвестният хоров диригент е роден през 1933 г. в град Варна в семейство на бежанци от Егейска Македония. Завършва класа по хорово дирижиране на проф. Георги Димитров в Българската държавна консерватория през 1956 г. Дирижира от 1954 до 1968 г. Хора на софийските учителки, от 1963 г. Хор „Родина“ - град Русе, от 1966 до 1969 г. - Българската хорова капела „Светослав Обретенов”.

През 1966 г., заедно с Ирина Щиглич, отбира 20 момичета от най-добрите детски хорови състави и създава Софийски камерен хор „Л. Пипков”. Този състав, както и Хор "Родина", извоюват световна слава под диригентството на Арнаудов. С тях той печели 37 първи и големи награди от международни конкурси, гастролира в десетки държави и реализира множество записи за световни звукозаписни компании и телевизионни канали. Като професор в БДК (днес Националната музикална академия) Васил Арнаудов създава поколения от изтъкнати хорови диригенти. От 1976 г. е за известен период и декан на Теоретико-композиторския и диригентски факултет на Държавната консерватория.

През 1988 г. Васил Арнаудов постига с Хор „Родина“ най-голямото признание за българското хорово изкуство като печели 5 първи награди и званието „Хор на света” в Ланголен, Великобритания. В началото на 1990 г. е избран за пръв председател на Български хоров съюз. През 1991 г. е определен за "Музикант на годината на България" от Българското национално радио (БНР). Васил Арнаудов умира внезапно на 19 март 1991 г. в пика на творческата си кариера. Тази година се навършват 25 години, откакто той не е сред нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Парламентът на живо