Константин Костов, Ангел Заберски и Христо Йоцов ще слушаме тази вечер в зала България

OFFNews 16 февруари 2024 в 11:33 614 0

Константин Костов, Ангел Заберски и Христо Йоцов ще слушаме тази вечер в зала България

Снимка Константин Костов, Ангел Заберски и Христо Йоцов ще слушаме тази вечер в зала България

Константин Костов, Ангел Заберски и Христо Йоцов ще слушаме тази вечер в зала България

Плевенската филхармония ще представи тази вечер в зала „България” авторски произведения на трима съвременни композитори, които създават музика на границата между класиката, джаза и филмовото звучене. Диригент е Борислав Йоцов.

Премиерно звучи музика на Константин Костов: Концерт за джаз пиано и оркестър със солист авторът, заедно с творби на Ангел Заберски („Капризите на дамите“) и Христо Йоцов (Концерт за обой и оркестър). Диригент е Борислав Йоцов.

В Концерт за обой и оркестър солист е Давид Валтер (Франция).

По идея на директора на Плевенската филхармония – Любомир Дяковски, всяка година през февруари оркестърът представя нови творби на съвременни български композитори. Първото събитие през 2023 г. бе с нова музика на Христо Йоцов, с програма посветена на 70-годишния юбилей на културния институт.

„Концертът за джаз пиано и оркестър на Констатин Костов е в триделна форма, наситен с джаз моменти, изявена мелодична линия, спонтанни каденци, силен груув, фюжън, фънк и бибоп. В първата част на концерта с особена сила се чувства освобождаването от агресията на външния свят и преминаването към територии на духовна чистота“, разказват от Плевенската филхармония.

„Тя е озаглавена Resurrection и я замислих като по-ефирна и елегантна. Sophisticated Gentle е типична втора част. Спокойна и нежна, средната част е по-динамична, с трудни моменти при щрайха и дървените духови инструменти. В третата – Fusion, са преплетени няколко джаз стила – латиноамериканската музика, фънкът и традиционният джаз с елементи на бибоп. Получи се интересна комбинация с класическо звучене, която наподобява Гершуин“, допълва авторът.

„Пиесата на Ангел Заберски – „Капризите на дамите", е изпълнена с позитивизъм, енергиен заряд, характерната за автора динамика плюс фино чувство за хумор и намигане. Създава усещане за филмова музика със сюжет, в който дамите закачливо „играят” с един обединяващ лайтмотив. Композицията е изградена върху няколко теми, представящи различните настроения, емоции и рязко променящата се женска енергия. Най-общо сякаш жените в пиесата са два типа – едните, представени чрез щрайха, са нежни, романтични и изящни, а другите - прибързани, драматични и изобразени с точкувани фигури и острота при медния звук на духовите инструменти и ударната група. Финалният привкус е усещане за романтизъм, изящество и красота“, разказват от Плевенската филхармония.

Пиесата е композирана през 2023 г. по поръчка на диригента Димитър Косев за концерт от поредицата „Ново покoление" и премиерно е представена на фестивала „Софийски музикални седмици".

Искате да знаете повече?

Давид Валтер през 2004 г. поръчва на Христо Йоцов да напише тази творба. Концертът е в класическа триделна форма (сонатно алегро, анданте и алегро), с много ярка солистична изява и красива мелодичност. „По молба на Валтер, в нотния текст има български неравноделни размери, без това да клони към фолклорна звучност. Ако има джазови елементи, то те са скрити в оркестровата тъкан и касаят предимно ритмичното разнообразие“, разказва авторът.

От 2004 г. насам пиесата е свирена много пъти в България и по света както от Валтер, така и от други, включително млади обоисти. Възможностите на солиращия инструмент са използвани пълноценно в пиесата, сложността е определена като „7 от 10 по скалата за трудност”, разказват от Плевенската филхаромия.

Според Валтер Концертът за обой и оркестър от Христо Йоцов има много силен балкански акцент – „колоритна музика, много ритмична и запеваема, изключително приятна за изпълнение“, както казва обоистът.

Произведението Христо Йоцов посвещава на баща си Георги Йоцов, който в продължение на над 40 години е първи обоист на Софийската филхармония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки