Кампания в памет на 'археолога на София' - Магдалина Станчева

OFFNews Последна промяна на 26 юли 2019 в 14:15 4451 0

Нов български университет, Националният исторически музей и продуцентско студио "1002 Productions" стартираха кампания за събуждане на паметта за Магдалина Станчева, известна като "Археологът на София".

На Магдалина Станчева дължим всички археологически обекти, вградени в архитектурната градска среда на столицата. Проектът вече е подкрепен от Централния фонд за стратегическо развитие на НБУ, Национален фонд „Култура“ на Министерство на културата и програма „Култура“ на Столична община.

През своя живот Магдалина Станчева успява да получи званието „археолог на София“ - нейната дейност обхваща археологическите разкопки на редица археологически паметници в София и околностите. В множество книги, изследвания, публикации в периодичния печат, кореспонденция, дневници от разкопки тя засвидетелства своята грижа не само към откриването, но и към изследването и популяризирането на археологическите паметници като част от културно-историческото наследство.

В редица изследвания може да бъде отбелязана и нейната грижа към музеите и музейните експозиции, като неведнъж тя изпълнява ролята на главен експерт в подреждането на различни музеи, сред които основно значение имат Археологическият музей, Музеят за История на София и най-вече Националният исторически музей, за чието преместване в Боянската резиденция тя има ролята на главен консултант.

В онлайн пространството вече може да бъде разгледан официалният уебсайт на Магдалина Станчева - www.magdalinastancheva.net  – с което се отбелязва началото на кампанията. В него могат да бъдат открити непубликуваните до сега дневници от археологически разкопки на Магдалина Станчева, които обхващат периода от 1949 до 1980 година. В уебсайта са публикувани множество изследвания и снимки на Магдалина Станчева, свързани с археологията и музеите.

В специален раздел „София“ са публикувани лекциите на Магдалина Станчева, представящи историческите периоди и археологическите открития в столицата. Специален раздел в сайта - „Археология за деца“ представя отношението на Магдалина Станчева и към най-малките и тяхното запознаване с археологията и културното наследство на България.

Предстои сайтът да бъде преведен и на английски език, а следващите стъпки в кампанията ще бъдат откриването на аудитория на името на Магдалина Станчева в Нов български университет и отваряне на музейно пространство в Националния исторически музей.

От началото на 70-те Магдалина Станчева е делегат на Българския национален комитет на ИКОМ в Париж. Членува в Комитета за световно културно наследство и шест години е негов вицепрезидент. Поддържа професионални контакти със световноизвестни учени и музейни специалисти. Участва в емисии на радио София и радио UNESCO. Като делегат на България към Комитета за световно наследство внася за обсъждане български паметници за включването им в листата за закрила на UNESCO.

През 1990 г. в Нов български университет Магдалина Станчева създава програмата “Културно наследство” и води курсове до 2004 година. На НБУ дарява личната си научна библиотека и архив. В Нов български университет проф. Магдалина Станчева издава и своите две най-значими книги – „София – от древността до нови времена“ (2009, 2013) и „Мадарският конник“ (2013). Магдалина Станчева е Почетен професор на Нов български университет.

В подобни инициативи Нов български университет става автор на уебсайтовете на Райна Кабаиванска, Богдан Богданов, Вера Мутафчиева, Петър Мутафчиев, семейство Торбови – а основната цел е събуждането на паметта за големите хора на страната, които са обичали работата си и това, което са направили, заслужава да бъде незабравяно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови