Иван Мудов открива своя "Сертификат за автентичност" на 12 ноември

ОFFNews 11 ноември 2015 в 17:39 3012 0

Проектът в Tobacna 001 CC, Любляна, 2015 г.

Представен е класическия формат на изложба – мащабен преглед, кaкъвто повечето художници правят в средата на кариерата си. Това са прегледи на натрупвания, равносметки и напипване на нови вектори за развитие – обикновено отразени в респектираща публикация. Само че, както е обичайно за Иван Мудов, традиционното и в този проект е неотделимо от съмнението и иронията към конкретната традиция. 

Формално художникът предлага, каквото се очаква от него – експозиция от резултати на своята работа; публикация, която разглежда неговото творчество; възможност за откупки. Той добавя и все още не-задължителната, но, според пазарните клюки, все по-често налагана екстра – сертификат за автентичност, доказващ, че всяка творба е уникална и той е авторът ѝ. Именно сертификатът се оказва ключ към предложената от Мудов интерпретация на очевидни понятия и правила – това е проверка на „рамките” на разбирането за изкуство; тя ни кара да разширим представите си за него.

Изложбата показва пълното творчество на Иван Мудов до този момент под формата на експониран каталог. Всяка от страниците на каталога, съдържащи репродукции на произведенията на художника, както и тези с текстове от различни автори, са изложени поотделно с цел продажба. 

Откриването ще се състои на 12 ноември от 18:00 часа в Института за съвременно изкуство на бул. "Васил Левски" №134 (вход откъм ул. "Екзарх Йосиф") и ще остане там до 21 ноември. 

Със закупуването на страница новият ѝ собственик официално одобрява включването ѝ в изданието и така се превръща в негов редактор. Имената на собствениците на страници, които съответно са станали притежатели на „страница като произведение на изкуството”, ще бъдат публикувани в издателското каре на каталога, освен имената на желаещите да останат в анонимност. Допълнително, купувачът на индивидуална страница става притежател и на всички точки в края на изреченията, отпечатани върху нея. Те са нанесени от художника на ръка и се явяват директна авторска намеса върху страницата.

Предназначената за разпространение печатна версия на каталога няма да съдържа точки, тя ще бъде побликувана в началото на 2016 г. като непродадените страници няма да бъдат включени.

Изложбата в Института за съвременно изкуство – София е последната спирка на проекта. Досега той е представен в Tobacna 001 CC, Любляна; Kunstverein, Милано; Transit-display, Прага; Artists Club / Coffre Fort, Брюксел; Kluckyland, Виена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!