„Културни посолства в Капана“ продължава (програма)

ОFFNews 09 ноември 2015 в 15:27 1702 0

В последния месец от своята програма „Културни посолства в Капана“ ЕДНО, заедно с Чешки център, ще покаже изложбата New G(o)ods!, която представя  млади автори в областта на продуктовия и графичен дизайн.

Специалната селекция под формата на плакати се открива на 10 ноември от 18:00 часа на ул. "Христо Дюкмеджиев" 10 и ще може да бъде видяна от вторник до събота между 16:00 и 20:00 часа до 28 ноември.

Изложбата ще бъде представена от Катерина Хуртаева, директор на Чешки център у нас, и включва проекти от престижния конкурс Национална награда за студентски дизайн в Чехия.

Конкурсът има дълга история, която започва през 1991 година, а днес за провеждането му се грижи група доброволци. Ежегодно New G(o)ods! се представя първо в Чешката република, след което гостува в различни градове по света. Тази изложба вече е показана в Ню Йорк, Лондон, Виена, Пекин, Париж, Москва, Милано, Мюнхен, Стокхолм, Грац и др. 

Освен изложба Чешки център ще представи и три прожекции от фестивала за документално кино Biting Docs, който ежегодно организира в сътрудничество със сдружение „Позор“. Избраните заглавия са „Между върховете“, който проследява приключението на група приятели сред различните култури в Амазонската джунгла и под вулканите на Никарагуа и Хондурас; „Открий отново Индия“ – за непознaтата страна на тази необятна държава и за това колко много можем да научим по пътя; и „Скалъпената вина на Ай Уейуей“ – филм по повод съдебното дело и борбата за свобода на легендарния китайски творец. Прoжекциите ще се състоят три поредни петъци – на 13-ти, 20-ти и 27-ми ноември от 19.00 часа. Входът за тях е три лева.

Предишните инициативи от програмата на ЕДНО „Културни посолства в Капана“ включиха комикс изложбата „Приключенията на Неро и компания“ /Белгия/ и Изложба театрален плакат на проф. Лех Майевски, и прожекции на съвременни полски пиеси. Чешкото представяне ще завърши този първи цикъл, но това е линия, която ЕДНО си поставя за цел да продължи и занапред.

„Културни посолства в Капана” е пилотен проект, който инициира за първи път съществуването на представителства на чуждестранни културни институтив Пловдив. Фондация ЕДНО предоставя галерийното си пространство за три месеца юли, август и ноември, за културни прояви на част от дейните посолства и институти от столицата.

Проектът представя три напълно нови за пловдивската публика културни фокуса, предлага нови канали за осъществяване на диалог с тези държави, промотира представянето на съвременни проекти от културния им  календар извън столицата и поставя въпроса за трайно установяване на техни представителства в Капана, като част от идеята за международното измерение на Капана – квартал на творческите индустрии. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Иво Мирчев: Пеевски усети, че съдебната власт му се изплъзва и свали правителството