Empatheast - форумът за социална промяна, движена от емпатия

OFFNews 09 ноември 2015 в 15:54 1787 0

От 13 до 15 ноември София ще се превърне в сцена на иновативни формати за генериране на идеи, свързани с общественото благо и ще въвлече участниците си в палитра от подходи за емпатична промяна в 5 софийски локации: Дома на киното, SoHo, Склада, Клуба на Пътешественика, Muse.

Empatheast, форумът за социална промяна, движена от емпатия ще провокира, играе, задава въпроси и предлага иновативни решения от хората за хората върху горещите проблеми в обществото. Събитието отново ще търси възможните алтернативи на незадоволителния свят, в който живеем, и ще превръща всеки участник в създател и съучастник за позитивната социална промяна.

Фокусът на Empatheast 2015 са иновациите, водени от общността, тъй като именно силните общности могат да създават устойчиви, адаптирани към нуждите решения в местната икономика и да бъдат отговор на все по-хаотичния свят, в който общественото благо е под постоянен натиск.

Пърформанси и инсталации в градска среда, дискусии, лекции, кино прожекции и уъркшопи ще провокират гостите на форума с въпроса как можем да създаваме „технологии на доброто“, които провокират ново качество на човешките взаимоотношения чрез социално-предприемачески или социално иновативни модели. Основните теми, търсят иновативни решения за бездомните хора, нарушената връзка между поколенията, оставяща хиляди възрастни хора в самота, правата на малките земеделски производители, възможнистите за солидарна икономика и етично финансиране, самоорганизиращите се граждански общности и др.

Социални предприемачи и катализатори на позитивна социална промяна от региона и света ще участват с вдъхновяващи примери: Сред тях са Клаудиан Добос (Румъния) от Transition Towns Network & Aurora community, Евгени Митев – „Диалог на тъмно“, Ейрини Илиополу (Гърция) - UrbanDig Project for neighbourhoods, Патриша Мънроу и Джефри Бийсън (САЩ/Мюнхен) от World caffe Europe и Световно кафене на тема „Хранителна независимост“, Закари Венер (САЩ), The Aspen Institute, Градски Номади и други.

Няма да остане незасегната и градската среда и нуждата от връщането на функциите й в служба на ново качество на човешките взаимоотношения. Форумът умишлено ще се проведе в историческия център на София или районът около Халите – Джамията - Банята и Дома на киното, където днес са концентрирани едни от най-ярките културни, религиозни и етнически различия в обществото. Въпросът какви са отговорите, които изкуството предлага за преодоляване на различията, организаторите си задават в новия формат Art innovation challenge. Конкурсът провокира артисти, архитекти, културолози и всички с отношение към градската среда да променят настоящия облик на района с помощта на инсталация, пърформанс, изложба или игра. Творческият си потенциал желаещите могат да разгърнат до 8 ноември, когато най-добрите предложения ще бъдат избрани и финансирани, за да се визуализират на Empatheast.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови