Името на композитора на песента ''Хора и улици'' Борис Карадимчев ще носи улица в Лозенец

OFFNews 14 юли 2023 в 10:34 1802 0

Борис Карадимчев

Снимка Facebook

Борис Карадимчев

Улица в столичния район "Лозенец" ще носи името на композитора Борис Карадимчев - това реши в четвъртък Столичният общински съвет (СОС).

Предложението е направено от кмета на район "Лозенец" Константин Павлов и общинския съветник от "Демократична България" Веселин Калановски.

Предложението за именуване на улицата е съгласувано със съпругата и децата на Карадимчев и изразява признателността на столичани към неговото дело и значимост, се посочва в доклада.

Борис Карадимчев (1933 - 2014) и е един от най-уважаваните и признати съвременни български композитори с принос за световното и националното развитие и за развитието на София, се припомня в доклада. Той е създал музика за 40 игрални и 120 анимационни филма. Работил е в Българска концертна дирекция, Български циркове и като главен редактор в БНТ. Преподавал е във факултета за поп и джаз музика в Националната музикална академия. През 1999 г. става професор по музика в НАТФИЗ, където преподава филмова музика. Освен там, води лекции за филмова музика и в Нов български университет и в Югозападния университет в Благоевград.

Карадимчев е автор на над 300 популярни песни, музика за театрални постановки, симфонични и камерни произведения, музика към 120 анимационни филма, много от които имат успех из целия свят, и към повече от 40 игрални филма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!