Христо Мутафчиев с моноспектакъла "Боже мой" в Народния театър

OFFNews 21 ноември 2023 в 08:00 820 0

Христо Мутафчиев с моноспектакъла

Снимка Народен театър "Иван Вазов"

Христо Мутафчиев с моноспектакъла "Боже мой" в Народния театър

На 21 ноември от 19:00 ч. на Камерна сцена ще бъде четвъртата премиера за настоящия театрален сезон в Народен театър „Иван Вазов“ – моноспектакълът на Христо Мутафчиев „Боже мой“ от Теа Денолюбова на режисьора Стоян Радев, съобщиха от пресцентъра на първата ни трупа.

„Пиесата „Боже мой“ е повик за човечност и любов във времена, в които с Божието слово се злоупотребява и вместо да е извор на живот, с него се оправдава унищожението“, каза режисьорът Стоян Радев. "Героят на Христо Мутафчиев, когото ще видим на сцената, е изпълнен с божествена сила или пък е самият Божий син…"

Текстът е по романа „Жажда“ на белгийската писателка Амели Нотомб и е написан специално за Христо Мутафчиев от Теа Денолюбова. Драматург на спектакъла е Мирела Иванова, а художник – Елица Георгиева, режисурата и звуковата картина са на Стоян Радев.

Предпремиерата на моноспектакъла се състоя в събота, 18 ноември, в рамките на събитието "Нощ на театрите". Веднага след края на представлението Христо Мутафчиев, Стоян Радев и Теа Денолюбова проведоха среща разговор с публиката в Камерна зала, която сценографът Елица Георгиева е преобразила в „Бар Рай (при Юда)“. Актьор, режисьор и автор разказаха за репетиционния процес, за предизвикателствата, пред които са били изправени и за посланията, отправяни от героя на Христо Мутафчиев.

„Благодаря на Народния театър, че ни позволи да поемем този риск. Защото наистина е риск да говориш за неща, които хората често пъти не разбират или на които не вярват“, каза Христо Мутафчиев.

Следващите дати, на които публиката може да гледа спектакъла „Боже мой“, са 28 ноември, 12 и 23 декември, а последното представление за годината ще бъде навръх Нова година от 19:00 ч. на Камерна сцена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика