Хитовият "Лалугер" на Николай Урумов с премиера на 16 май в "Нов театър"-НДК

ОFFNews 13 май 2015 в 16:50 5201 0

Тази събота, 16 май, в 19:30 часа на сцената на "Нов театър"-НДК за пръв път ще бъде представен хитовият моноспектакъл на Николай Урумов - "Лалугер".

Драматургичният текст „Лалугер” е създаден по книгата „Приказки в края на времето” на Александър Урумов. В основата му са седем от тези приказки-разкази, които Юри Дачев нарича „истории, събирани като трохи в шепа”.

Текстът е написан по идея на Николай Урумов, който пръв вижда в „Приказки”-те своя „лалугерски” герой, дава своя съавторски принос и накрая така се влюбва в „Лалугер”-а, че го приютява в сърцето си и сега вече те двамата са едно. Затова, ако потърсите героя, обърнете се към Николай Урумов, той знае разписанието му, той знае в коя дупка се е смушил и по коя нива щъка на зиг-заг, изправяйки се час по час на задните си лапи и оглеждайки се наоколо.

Постановката е играна над 150 пъти на различни сцени по света - в  Брюксел, Люксембург, Берлин, Виена, Кьолн, Дюселдорф, Карлсруе, Москва, Скопие и в десетки български градове.

Освен това пиесата бе избрана да представя България на Българо-руските дни на културата в Москва 2012 г. заедно с "Шинел" на Нина Димитрова и Васил Василев – Зуека. 

Награди и номинации:

- Номинация "Нова българска драма" за драматургия 2010 г.;
- Номинация за „Аскеер“ за драматургия 2011 г.;
- Награда "Най-добър актьор" на 13-тия Международен фестивал на Монодрамата в Битоля, Македония 2011 г.;
- Награда "Най-добра главна мъжка роля" на Фестивала за българска драма и театър в Шумен 2011 г.;
- Награда "Чудомир" за "Комедиен хит на сезона" 2012 г.

Останалата програма за месец май на "Нов театър"-НДК може да видите на този линк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!