Фолклор, блус и джаз - концерт на група „Етна”

28 април 2013 в 13:45 2512 0

Концерт на група
Концерт на група "Етна" - на 29 април в "Студио 5"

Автор: Марта Воева

В понеделник (29 април), група „Етна”, изпълняваща съвременен фолклор, ще изнесе концерт в „Студио 5”, от 18.30 часа.

Марин Христов е композитор и идеолог на музиката на групата. За разлика от повечето музиканти, които днес миксират различна електронна музика с роден фолклор, Марин Христов и група „Етна” правят това с джаз и блус.

Практиката да се смесва народен фолклор с други стилове музика е често срещана днес. Въпреки това е важно да се отбележи, че в началото, тя се е изпълнявала само в Музикалната академия.

„Всичко дойде от това, че за едни композиции, които ми хрумнаха търсех хора, съмишленици, които имат специален усет за музиката, усещане за музиката, което и аз имам”, казва Марин Христов, младият композитор от група „Етна”. „Търсех хора, които чувстват по определен начин нещата; Хора, които нямат рамки, търсят красотата, изследват себе си, живота който живеят, чрез музиката; Музиканти, които живеят с музиката, не просто хора с музикално образование, това не е най- важното.”

В аранжиментите, които Марин прави с група „Етна” се усещат мотиви от фолклора на България и дълбокото старинно наследство на Изтока. Те обаче са и сериозно повлияни от стария американски блус, и творчеството на Led Zeppelin, U2, Pink Floid.

“Група “Етна” ми хрумна съвсем случайно”, разказва Марин. „Тя е свързана с етно и с вулкана. На мен ми харесва човек да избухва от време на време, а през другото време да си седи прибран, да събира енергия, емоции. Доста и различни хора са свирили в групата. Сега ще свирят двама нови музиканти, които са много интересни - Драган Милев - Дари, който е художник, творец като цяло. Той свири на ударни инструменти и бас. Другият е Божидар Стоичков, също интересен музикант.

Ние споделяме това изкуство и се радваме, докато го правим. Най- важното е, че ни доставя удоволствие. Не си падам да мисля много далече в бъдещето, по-скоро искам нещата да се случват без напрежение, без натиск. Ако продължим да си подхождаме с музикантите и продължим да споделяме тази радост, това удоволствие от свиренето, ще продължим и да сме заедно.

Сега мислим за концерта. Според мен, програмата стана много интересна. Моите композиции са свързани с българския фолклор, защото аз изследвам тази музика, слушам я още от дете. Влюбен съм в тази музика. Композициите са мои, не съм заимствал. Но все пак да кажеш, че си композитор в народната музика е все едно да кажеш, че си открил топлата вода. За това, въпреки че са мои композиции, те лежат на основата на фолклора, но са много повлияни от групите, които пък аз обичам и са ме изградили като музикант”, заключва Марин Христов.

Концертът на група „Етна” ще се състои в понеделник (29 април), в клуб „Студио 5”, от 18.30 часа. Билети могат да се закупят на място и в мрежата на Ивентим. Цената на билета е 10 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!