Флор Янсен от Nightwish има рак на гърдата, певицата написа затрогващо писмо в социалните мрежи

"Мамографията е животоспасяваща!" пише тя в месеца, посветен на борба с болестта

Искра Ангелова 27 октомври 2022 в 14:27 3602 1

Флор Янсен

Снимка Личен профил във Facebook

Певицата отправи призив към жените да се преглеждат за рак на гърдата

Певицата на Nightwish Флор Янсен разкри, че се бори с рак на гърдата, написaха няколко заападни медии. Тя написа трогателно и силно писмо на личния си профил във Facebook (можете да го прочетете по-долу). Много знаменитости нямат смелостта да разказват открито за болестите си, но Янсен смята, че превенцията може да спаси много животи.

В изявление, публикувано в социалните мрежи, Янсен казва, че е диагностицирана с рак преди две седмици и че в четвъртък (27 октомври) ще претърпи операция за отстраняване на тумора.

41-годишната Янсен каза на последователите си, че "прогнозата е много добра" и все още се надява да успее да се включи в европейското турне на Nightwish, което започва в Антверпен на 20 ноември и ще посети също Лондон, Бирмингам и Дъблин.

Изявлението на Флор Янсен гласи:

"Писмо до вас,

Животът идва на вълни, с възходи и падения.

Имах радостта да изкача много върхове и ги споделих с вас чрез социалните медии и многото многобройни концерти по целия свят през многото години на моята кариера.

Но сега ме удари нова вълна. Не е добра. Имам рак на гърдата. Той беше диагностициран преди малко повече от 2 седмици и утре ще ми бъде направена операция за отстраняване на тумора. Прогнозата ми е много добра!!! Изглежда, че това е неагресивен рак, който изглежда не се е разпространил. Ще запазя гърдата си. И ще бъда свободна от рак след тази операция, плюс локално лъчелечение, което ще се проведе три месеца след тази операция, надявам се. Ще знаем повече след операцията, за да видим дали тази положителна прогноза се запазва.

Думата рак е шокираща. Всичко, което си намирал за важно в живота преди тази диагноза, се променя радикално в рамките на няколко минути. Сега просто искам отново да съм здрава. Искам да видя как дъщеря ми расте и става жена; искам да живея! А най-страшното в тази диагноза е, че си мислех, че съм здрава! Не усещах рака, не знаех, че е там, докато като жена над 40 години не отидох на стандартен преглед с мамограф. Нещо, което много държави предлагат дори безплатно.

Ако не бях отишла, туморът щеше да остане неоткрит. След една година той можеше да стане много по-голям. Мисълта за това ме кара да споделя тази история с вас. Мамографията е животоспасяваща! Неприятно е и може да си мислите, че така или иначе няма да имате нещо в гърдите си, но отидете! А за мъжете, които четат това: напомнете на жена си, приятелката си, майка си, сестра си да отидат и да се прегледат. Дори и без лукса, който аз като западна жена изпитвам с безплатните прегледи на мамограф: ОТИДЕТЕ! За щастие има много организации, които предлагат информация за самооткриване на болестта, ако нямате достъп или средства за мамографско изследване.

Ако мога да ви вдъхновя да се грижите добре за себе си, тогава от тази диагноза рак ще излезе нещо добро.

Ако всичко върви по план, ще се възстановя навреме за европейското турне с Nightwish, което ще започне на 20 ноември! И аз съм оптимист, тъй като прогнозата ми е добра! Обещавам да се грижа добре за себе си.

Благодаря ви, че прочетохте това писмо."

През 1985 г. светът приема октомври за Световен месец за борбата с рака на гърдата. Оттогава всяка година през този месец в цял свят се организират различни събития, чиято цел е както да популяризират причините за възникването на това заболяване, така и да акцентират върху огромното значение на превенцията и ранното му откриване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл