Евгений Дайнов: По 6 групи на вечер свирят на "Миндя рок фест" 2012

Борислава Славова 15 август 2012 в 15:51 4203 3

Евгений Дайнов
Евгений Дайнов

Два поредни дни село Миндя ще се тресе от рок и блус на ежегодния рок фест. Тази година организаторите (фондация "Миндя рок фест") са поканили 12 групи, които ще се качат на сцената на 24-ти и 25-ти август. Около сцената, спретната на площада в селото, се очакват хиляди фенове от цялата страна. Един от участниците на фестивала е и авторът на OFFNews.bg Евгений Дайнов. Ето какво разказа той за тазгодишното издание на "Миндя рок фест".

- Проф. Дайнов, какво да очакваме тази година на Миндя рок фест?

- Има някои нови неща, има и други много добре усвоени стари неща. Първо, ще бъде два дни - петък (24-ти) и събота (25-ти), като и към неделята ще прелее по някакъв начин. За разлика от преди има 12 групи, което е рекорд, тъй като едва удържах да бъдат само толкова при обадили се 40. Ще има по 6 групи на вечер. Пак за разлика от предишните пъти ще имаме по двама хедлайнъри всяка вечер. Първата вечер, в петък, са нашите приятели от група "Силует" и "Диана експрес". Следващата вечер, в събота, са група "Монолит", които за първи път ще свирят на Миндя рок фест, а след тях са Васко Кръпката и Подуене Блус бенд.  Покрай тях ще се вредят такива аматьорски групички като моята- "Магистри", по-професионални групи като "Блус трафик", Assamblend, "Tortilla Flat" и "Nana & The Gang".

- Къде точно ще се състои самият концерт?

- Самият концерт ще е на площада на село Миндя - едно българско запазено село, обградено с възрожденска архитектура. Не знаехме дали ще проработи това, тъй като концертите се правят на поляните около населените места, но кой ти има бюджет да изкарва ток, вода, тоалетни и прочие на поляни. Сработи това да бъде на площада в село Миндя вече четвърта година и това си има своето културологично обяснение. Рокендролът е народната музика на развитите градове от 20 век. Село Миндя е едно село с много стабилни традиции, било е много развито преди комунистите да го съсипят, и някак си народът от региона и народната музика от 20 век се събраха. Забелязал съм, че докато са жегите през деня, когато ние, музикантите, правим саунд чек, публиката е наоколо, тъй като в околността има реки, вирове и язовири, а те като едни биволи по цял ден са във водата.

- Колко човека сте събирали през предишните 3 години и колко очаквате сега?

- Удвояват се всяка година. Тази година се надявам да не се удвоят, тъй като селото ще се пръсне по шевовете. Първата година (2009) беше един ден с 3 групи и събрахме към 300-400 човека само от околността. Втората година  (2010) беше един ден с 5 групи и събрахме към 1500 човека. Миналата година, два дни 10 групи, селото беше пълно - по 3000 човека всяка вечер. Надявам се тази година да удържим на 3000 - 4000 души на вечер, тъй като ще имаме проблеми с мястото на концертите.

- Къде ще преспиват всичките тези хора?

- За музикантите сме поели ангажимент да ги разселим из къщите. В моята къща поне две групи живеят. Публиката за наша радост сама се организира. Те си намират наоколо в градовете да преспиват. Има три официални палаткови лагери и един за каравани, така че повечето са на палатки. По сенчестите дворове в селото също се опъват палатки и то още в петък по обяд.

- Ако човек няма кола, как да стигне до Миндя?

- До Велико Търново стига по някакъв начин и се обажда на някой познат да го вземе или взема такси, което ще му струва 10 лв.

- Подготвили ли сте специални изненади?

- Изненадите никога не ги планираме и ние самите се изненадваме. Миналата година неочаквано се появиха сериозно количество мотористи и ретро автомобили. Тази година знам, че ще има шахматен турнир, който се организира от един търновец, и ще има също изложба на картини на екологична проблематика. Когато започваш да развиваш дадено място то започва да придърпва други такива белези на развитие. Пролетта например успяхме да убедим Нона Караджова да обяви нашата рекичка за защитена местност, така станахме и село с екологична репутация.

- От колко часа започват концертите на площада?

- Обичайно в първия ден (в петък) в 17.30 часа на сцената се подрежда местният читалищен хор и кметът държи реч за международното положение и връзката къде е село Миндя в международното положение с рокендрола, след което хорът изпълнява 3-4 песни и след това започват групите една след друга. На втория ден (в събота) следобеда се появяват фолклорни състави от околността и след тях, към 18 часа, започва рокендролът. До 24 часа продължават концертите като след това по палатките продължава купонът. Обикновено в края на втория ден Кръпката извиква от сцената, ако има китаристи, които още се държат на краката си, да се качат на сцената и се прави огромен джам сешън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!