„Джулай” е един от българските претенденти за Голямата награда на София филм фест

Бистра Величкова 28 януари 2013 в 13:12 3139 0

Българският филм
Българският филм "Джулай". Снимка: София филм фест

Международният конкурс на София Филм Фест по традиция е за първи и втори филм, а в селекцията участват кинотворби от цял свят. Сред избраните заглавия за 17-ото издание на фестивала са българският „Джулай”, румънският „Месец в Тайланд” и латвийско-исландският „Мона”.

Режисьорският дебют на Кирил Станков „Джулай” е второто българско предложение в конкурсната програма на София филм фест 2013. Филмът е носител на Наградата на Съюза на българските филмови дейци (СБФД) от 31-ия фестивал „Златна роза”. Историята, отчасти базирана на реални хора и събития, разказва за три самотни жени, които бягат от пошлостта на ежедневието в забравено село на черноморското крайбрежие. Джу (Параскева Джукелова) среща неочаквано старата си приятелка Дана (Касиел Ноа Ашер), завърнала се от чужбина, за да опита отново да осмисли живота си. Двете си спомнят за знаменитото минало, което ги отвежда към морето и срещата с Лили (Яна Титова), с която Джу се познава отдавна. Купонът, романтиката и хуморът продължават само няколко дни, защото престъпността, насилието и корупцията ги настигат дори в това отдалечено, пусто място...

„Идеята за сценария ми хрумна, когато се върнах в България, след дълъг престой в чужбина - разказва режисьорът Кирил Станков. - Отсъствах повече от десетилетие и открих напълно променени култура и ценности. Много хора от моето поколение не могат да намерят своето място в това ново общество, в което парите са всичко, а размерът на бюста е мерило за красота. „Джулай” не е песимистичен филм. Винаги има място за смях, за приятелство и надежда. И доброто – поне за кратко – побеждава.”

Сред останалите актьори в „Джулай” са Ованес Торосян, Филип Аврамов, Ицхак Финци, Стефан Щерев, Полин Лалова, Димитър Терзиев, Кирил Ефремов. Филмът е заснет от оператора Рали Ралчев, а продуценти са Галина Тонева и Кирил Кирилов от „Гала филм”.

Кирил Станков е роден през 1969 г. в София. От 1991г. до 2003г. учи и работи в Израел. От 2003 г. живее в България и Канада. Завършил е Медицинската академия в София, както и Университета на Тел-Авив (специалност Кино и телевизионна режисура и продукция). Заснел е един късометражен филм („Разрушение”, 1994) и 4 документални („Трансфер”, 1995; „Фалафел – българско сирене”, 1997; „Heepvention”, 2000; „Изсвири го пак, Моше”, 2002) .

„Месец в Тайланд” на Паул Негоеску (носител на Наградата на фондация „Роберт Бош” за късометражния „Renovation”) е изключително свеж на фона на филмите от Румънската нова вълна, показвани в последните години у нас.

Тихият и симпатичен филм, успял да улови духа на времето, разказва историята на младият Раду (Андрей Матею), който се готви да посрещне Нова година с приятелката си Адина (Йоана Анастасия Антон) и компанията си. Момичето е влюбено в Раду, но нещо го спира да отговори на чувствата й. В супермаркета той решава, че е видял бившата си приятелка и това го подтиква да вземе изненадващо решение за бъдещето си... На пръв поглед „Месец в Тайланд” изглежда като поредната съврменна любовна история, но всъщност е разказ за узряването, надеждата и смелостта. При това опакована в магнетичен визуален „инди” стил.

Режисьорът Паул Негоеску е роден през 1984 г. в Букурещ. Завършва режисура в Националния университет за кино и театър през 2007 г. Късометражните му филми са показани на повече от 270 фестивала в цял свят и са носители на близо 30 награди. Предишната му творба „Хоризонт” е селектирана в Кан, в „Седмицата на критиката”. Негулеску печели награди в Бристъл (МФФ Енкаунтърс), Вила до Конде, Дрезден, Ню Йорк, Белград и София. Два пъти е номиниран в категорията за Най-добър късометражен филм за Европейската филмова награда. Румънският режисьор е създател и артистичен директор на Фестивала на късометражното кино „Тимишорт”. Компанията му продуцира независими късометражни филми и анимации.

Латвийско-исландската продукция „Мона”, подготвяна в продължение на 7 години от режисьорката Инара Колмане, е история за различни светове: за един мъж и една жена, за града и за селото, за бъдещето и за миналото. Своеобразен разказ за животните и техните убийци, за дълбоката и краткотрайната страст, за древната мистерия на жената, преплетени с видения и лека усмивка.

„Мона” отвежда зрителите в малко латвийско селце, в което основният поминък идва от кланицата. Бизнесмен от Рига пристига за погребението на чичо си, запознава се с местната красавица Мона и пожелава да остане да живее в селото. Решението му има драматични последствия за местните жители – те започват да се измъчват от страст, загадки, животински инстинкти и човешка уязвимост.

„Мона” е дебют в игралното кино за Инара Колмане – една от най-известните документалистки в Латвия, член на Европейската филмова академия и на други международни и национални професионални асоциации. Завършва Института за театър, музика и кино в Санкт Петербург. Съосновател е на продуцентската компания „Девини” в Рига. В режисьорската и продуцентската й кариера има доста документални и късометражни заглавия. Филмите ù са удостоени с награди от множество международни фестивали.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови