Димитър Еленов: Готвят ченге за шеф на Сатирата

Последна промяна на 12 септември 2013 в 15:22 14582 84

Димитър Еленов
Димитър Еленов

Автор: Теодор Михайлов

Една от най-обсъжданите през последните дни теми е изборът на нов шеф на Сатиричния театър. Ден преди провеждането на конкурса за избор на директор между четиримата кандидати – Здравко Митков, Калин Сърменов, Мариан Бачев и Бойко Богданов, се появи информация, според която за шеф на Сатирата вече е избран Митков.

Информацията беше съобщена от донос, подписан от „Агент Василев“. Според него Митков е спуснат от Министерството на културата по искане на Стефан Данаилов.

Данаилов отрече да се е намесвал в конкурса, а според културното министерство изборът става съвсем прозрачно и няма намеса в работата на журито.

Името на режисьора и педагог Здравко Митков беше включено в разсекретения списък списък на агенти на Държавна сигурност.

Публикуваме интервю с един от режисьорите в Сатиричния театър.

Димитър Еленов  е роден в София. Завършва НАТФИЗ през 1972 , специалност актьорско майсторство и през 1986 - режисура в класовете на проф. Гриша Островски. В актьорската си кариера има изиграни над 100 главни роли, като режисьор има над 50 постановки. Създател е на поредица театрални студии за деца. Последната, към Народен театър „Иван Вазов” през 2003 г., реализира мега спектакъла „Кукувицата” с участието на над 40 деца актьори, които два сезона играят на една сцена заедно с Ваня Щерева, Христо Гърбов, Николай Урумов, Ванча Дойчева и Наум Шопов-внук в главната детска роля. Създава театрална студия ДЕФИСТО през 2011 г. През последния театрален сезон 2012/2013 г. учениците му участват с три спектакъла в репертоара на Сатиричен театър „Алеко Константинов“.

Какво се случва с Вашите планове, работата Ви - доскоро работехте в Сатиричния театър, там сега има промяна?

Отидох аз и заведох децата на моята студия в Сатиричния театър по покана на един смислен, отговорен българин – Калин Сърменов. Много добре знаех, че това няма да ни бъде простено – и на мен, и на Калин – „да се опитаме да подкрепяме, да възпитаваме и да създаваме вътрешни личностни центрове на деца от тази нация“. И ето това се случи, Калин е аут от Сатиричния театър, на негово място е агентът Василев или както се подвизава в днешното общество – проф. Здравко Митков. Днес ние изнасяме декора, реквизита и децата от този театър. И казвам нещо много просто – тези деца са бъдещето, тези тийнейджъри знаят, че на мястото на един достоен българин идва един доносник, едно ченге. Аз много добре знам, че на управляващите не им пука, дори ни се смеят – „вие ли бе, ще възпитавате?!“ Но искам да Ви отговоря – тези деца вече знаят кои сте вие, кой е ченге, кой е подлец, кой разрушава личността им по много простата формула: душа е мръсна дума, човекът има само уста и гъз. Ние и друг път сме били руска губерния, не е нещо ново, но аз, старият човек и учител, казвам – не Ви давам децата. Театрите, ДАНС, министерствата – всичко може да вземете, но децата – не. По този начин ни отнемате бъдещето.

Какво отговаряте на хората, които казват – какво като е бил от ДС, нали е спечелил конкурс, нали се е състезавал?

Казвам, когато си подлец и си предател на гилдията и народа си не е ли възможно да се махнеш, да се скриеш, поне от срам пред майка ти. Мисля, че освен такива хора в тази държава има и истински мъже. Ако ги няма, по-добре и нас да ни няма - физически. Българинът, като същност е достоен човек, доказали са го малкото избрани. Не мога да приема, че убийците на нацията, или поне на интелигенцията, са последователи на националния герой Левски. Той, мили комунисти, е бил ангел, той не е част от Вас, нямате право да го слагате в кабинетите си, нямате право да го развявате по Бузлуджа.

Какво се случва със студията Ви и представленията оттук нататък ?

Където намерим място, където има оцелели хора, където има живи духом и тялом личности. Вярвайте ми, такива в тази страна има, тези деца няма да изчезнат, те няма да се изпарят докато аз, моите приятели, протеста, всички смислени българи съществуват. А аз със сигурност знам, че те са много.

Какво е отношението Ви към ситуацията в страната - протестите, правителството?

За първи път от многото години, в които живея в тази страна и след т.н. демократични промени виждам някакви хора – смислени сегменти от моята нация, да се опитват да запазят достойнство. Основната причина за тяхната активност е отвращението им от нищожността на хората, които управляват държавата. Правителство на марионетки, подлеци, полуинтелигентни хора, които чрез поведението си обиждат националното достойнство на българите. Баща ми казваше – всичко мога да понеса , но ми е обидно, че ме управлява един клоун, говоря за времето на Тодор Живков. В момента има нова трансформация на управляващите, от клоуни те се превърнаха в безгръбначни, жалки хора, кукли на конци, управлявани от мафиотски структури и обиждащи ни, като че ли ние сме една малка група от бавно развиващи се в детска градина. Ние, имам пред вид българската нация, не народа – нацията. Там сме всички – интелектуалци, артисти, писатели ... паметта за Атанас Далчев и Христо Фотев и други свестни, смислени, интелигентни деца, младежи, току-що родени...

Какви са очакванията Ви за ситуацията в страната?

Страната ще стигне до пълната си духовна мизерия и всички ще видят това. И оцелелите, които не са мизерници, може би този път ще си дадат живота, за да спре това унижение, това обезсмисляне на човешкия живот и тази свинска наглост. Защото, колкото и да са малко – в тази страна се раждат деца. На всички – на мутрите, на мафиотите, на чалгаджийките, дори и на великите вождове на нацията, им се раждат деца. И те, сигурен съм, няма да са такива нищожества като тях!!! И ако и това не е така, сигурно е прав Едвин Сугарев, който каза, че тази страна ще се превърне в една жалка територия. Следващите емигранти си готвят куфарите, дори и аз на преклонната си възраст съм между тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.02 2014 в 22:07

Не знам за вас но аз обичам картофи....

31.10 2013 в 14:34

"Кажи ми, кои са ти ... роднините, за да ти кажа .... "Не ми ги казвайте, Шон.

За новопоявилите се, иде реч,
които осмърдяват надалеч
и зная, че и ти носът си
скоро ще запушиш - отрезвен!

17.10 2013 в 21:32

Аз съм от студията г-н Сърничков и недей да си мислиш, че един човек пише всичко това ;) Стой си, трай си, седи мирен, че се излагаш и ти както всички останали, които плюят по Еленови и студията!

17.10 2013 в 21:28

Аре земи млъкни бе! Вземи млъкни да не се излагаш, че достатъчно си се насрал ( твоите родители трябва много да те мразят за да те кръстят така)

11.10 2013 в 15:32

"Димитър Еленов, няма смисъл да се криеш зад псевдоними (дони, на аванта с трабанта, аз). Постингите ти са като на вътрешен човек; като на някой твърде обвързан емоционално с тази “школа”.


Alex, не е Еленов, а е орлицата. Розита.

03.10 2013 в 01:45

Аз видях каквото трябва, Еленов, сега се приготви ти да видиш :) хахахах. Леле ти излезе по-тъп и примитивен отколкото първоначално си мислех... доносник, казваш...при положение, че сега съм на 29 години, ще да съм вербуван през 89, когато съм бил на 4 годинки, ...ще се пръсна от смях. дядо еленчо ти сигурно си си напръскал екрана със слюнка от злоба и сега между пръските ти се привиждат шпиони и доносници...моля те остани си в твоя измислен свят на посредственост и не идвай в реалния...

02.10 2013 в 23:32

Давай да те видим, доноснико тъп...

25.09 2013 в 23:48

Хм, Алекс, ми лесно може да се провери откъде се пускат тези постове - аз съм го правил. Ако е димитър еленов ще ги разпечатам старателно и ще ги изпратя на всички родители на "възпитаваните" от него деца. Ще останат приятно изненадани, хахах. Нека да им обясни лично как тези изрази и това насаждане на омраза не би трябвало да им правят впечатление, ако са на възраст над трети клас...Ако пък това са негови почитатели, то начинът им на мислене е като на Сашка Васева и това напълно потвърждава тезата ти, че Еленов е посредствен и комплексиран самодеец. Да са му честити такива малоумни почитатели. Според мен обаче тези постове са на един и същи човек - стил, изразни средства, конструкция на изрченията и прочие неща, които Еленчо Димитров не разбира, го доказват....

25.09 2013 в 01:45

Ти чуваш ли се какво говориш?!? Лъжеш се, като мислиш че никой не подкрепя Еленов. Всички коментари и публикации от Дони, На аванта с Трабанта, Велислава, Стоил и Аз са от различни хора. Вярно, На аванта с Трабанта се пали повече отколкото е необходимо, но го разбирам, така както разбирам твоето тотално невежество и духовна неграмотност. Интересно, че от всичко, което си прочел си запомнил сране, гъзове и т.н. , думи които правят впечатление на третокласник, когато чете. Когато превъзмогнеш собствената си мръсотия и нечистоплътност ще можеш да говориш по темата за самодейността, за творчеството на Еленов ( в това число и за Дефисто). Може би ниската култура и грамотност са причина да дойдеш тук и да напишеш подобна глупост, явно не си гледал ,,Женско царство'', нали? Не си гледал нито едно представление на Дефисто, нали? Да не говорим пък за представление, където Еленов е участвал. И как така реши, че си голям критик и дойде да се изложиш по такъв безумен начин, като написа лъжата, защото всички знаем ,че това е лъжа, включително и ти. Чудя се колко ли време си я съчинявал? Когато твърдиш, че някой е нищо в дадена сфера, трябва да му дадеш пример със самия себе си. Ти имаш ли развитие на сцената? Имаш ли въобще напредък в твоята лична еволюция? Ако имаше поне една крачка, нямаше да пишеш гнусотии, все едно работиш за жълт вестник, а щеше да се поинтересуваш, да дойдеш да погледаш малко представления и тогава да плямпаш, като се аргументираш с лични примери. Иначе закъде така си се разбързал да плюеш?

21.09 2013 в 19:30

Димитър Еленов, няма смисъл да се криеш зад псевдоними (дони, на аванта с трабанта, аз). Постингите ти са като на вътрешен човек; като на някой твърде обвързан емоционално с тази "школа". Родителите, които са ти дали децата си да ги правиш "артисти" са напълно луди. Как може толкова злобен и прост човек да възпитава деца?!? Ти имаш нужда от психиатър. Може цял научен труд да се напише върху това, което си изплюл. То не са лайна, то не е сране, путки, гъзове и прочие...Освен че си един провинциален самодеец (и като манталитет и като творец) на читалищно равнище и г-н никой, ама абсолютно никой в Българския театър, ти си бил и с психични отклонения. Писанията ти са поредното доказателство за това каква отрепка си. Като си толкова добър намери си място за школата, плащай си наем - София е пълна с театри и зали за репетиция, какво си се вкопчил в Сатирата и виеш като кучка по форумите? Господи, слез и си прибери вересиите, че не се издържа вече...