Държавата дава 500 хил. лв. за Музей на розата в Казанлък

ОFFNews 03 юни 2015 в 18:28 3604 1

Снимка Община Казанлък

Галина Стоянова и Бойко Борисов.

Правителството отпуска 500 хиляди лева за създаването на Музей на розата в Казанлък, съобщи кметицата на Казанлък Галина Стоянова пред "Фокус".

Тя допълва, че преди 45 г. Министерският съвет е изпратил тогавашния музей на популярното цвете в "мазе на Института по розата", където е бил забравен досега.

 „Аз съм изключително щастлива, че премиерът Борисов и Министерски съвет днес взеха решение да осигурят от държавния бюджет половината средства за изграждане на нов Музей на розата, за който общината е направила проект.
Определила е място в реновирания парк Розариум и само една крачка ни делеше от реализирането му, а именно наличието на средства”, заяви Стоянова.

Музейната експозиция за казанлъшката роза ще проследява над 300-годишната история на българското производство на маслодайни рози. Ще могат да се видят и оригинални казани за производство на розово масло и розоварни.

Парите от държавата ще бъдат похарчени за първата част от строителството, а останалите 500 хил. лв. ще бъдат търсени в последствие.

„Почти 50 години очакваме да има подобаващо място за националния символ на България. Всички туристи, които идват в Казанлък, държат да видят единствено Музея на розата, тъй като той е единствен в света и е уникален. Има над 16 хиляди експонати, които в сегашното помещение няма как да бъдат представени”, заяви кметицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!