Изложбата “АrtExtreme 15” пристига от Мадрид в София на 5 юни

OFFNews 03 юни 2015 в 18:08 2265 0

Институтът за етнология и фолклористика към БАН ще представи изложбата “АrtExtreme 15” на 5 юни от 18:00 часа в сградата на Етнографския музей в София, намираща се на пл. „Княз Александър I” № 1.

“ArtExtreme 15” е призив и послание за опазване на уникалното културно-историческо, архитектурно и етнографско наследство на Варна и България.

След премиерата си в Мадрид изложбата се показва в София и е част от програмата на Месец на фотографията 2015.

На 6 юни от 11:00 часа ще се проведе отворено творческо занимание за пресъздаване на автентични ваяшки накити.  Повече за предвидените в програмата занимания може да следите на тук.

Изложбата на АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева е посветена на силата на българския дух, въплътена в творчеството на бележития скулптор от Варна Кирил Шиваров, утвърдил монументалната традиция в българското изкуство и направил синтеза между скулптура и архитектура.

Творбите показват във визуална форма вътрешни състояния и преживявания в различни пространствени среди. “ArtExtreme” модели са младите балетни звезди – призьори и участници в Международния балетен конкурс – Варна.

В мултижанровата изложба “ArtExtreme 15” за първи път ще бъдат показани уникални автентични ваяшки костюми и накити от Аврен, собственост на Йордан Иванов - майстор на традиционни накити и ръководител на Музикално-фолклорно сдружение "Фолклор без граници“, с. Аврен, заедно с колекция шевици на ИЕФЕМ-БАН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!