Боил Банов: От ЕК малко бягат от срещата на министрите на културата

OFFNews 26 март 2020 в 13:00 2180 0

"Продължава анализът на това какви средства ще са необходими. Утре имаме една много голяма среща онлайн с целия сектор, който със сигурност е болезнено засегнат", заяви министър Боил Банов в студиото на БНТ днес. 

Думите му са в отговор на въпроса какво е мнението му за предоставения от независими артисти анализ, от който става ясно, че около 7 млн. лв ще са необходими за сектора на изкуството по време на извънредното положение и до 16 млн., ако ситуацията остане непроменена до края на годината.

"Нашият сектор търпи крути мерки и забрани седмица по-рано, отколкото другите. Превантивно", припомни Банов.

"Както като казах преди три седмици - да затворим театрите, за да спасим хората - така сега категорично казвам, че трябва спасителен план за културата във всички европейски страни, за да преведем хората на другия бряг след заразата”, бе категоричен министърът.

Той коментира и изказването на финансовия министър Горанов ден по-рано и дали изпозлвания от него термин "маргинали", на които държавата нямало как да помогне, се отнася и до фриленсърите в изкуството.

"Специално в културния сектор те са ключови - те носят живостта на изкуството, те носят смисъла, потенциала на изкуството. Те са откриватели. Много мерки са възможни, всичко ще обсъждаме със сектора, но и с Европа", каза Банов.

"От ЕК малко бягат от срещата на министрите на културата, усеща се в нашите среди един подход пак да се види какво се случва в голямата икономика и културата да се прикачи. Това са проблеми, които са характерни в цяла Европа. Ние имаме екшън план, имаме възможност за преструктуриране на средства, да отворим програми за обезпечаване и подпомагане както на директно самонаети лица през проекти, така и на реализиране на техни спектакли. При всички положения, ние ще преведем нашите хора на другия бряг", заяви още министърът.

Утре се очаква да има голяма онлайн среща с независимия културен сектор, както и с други сфери на културата. Ще се обсъдят проблеми и ще се набележат мерки.

"Ще уточним параметрите, със сигурност секторът е болезнено засегнат. В сектор "Култура и изкуство" има тежка специфика, много страда планирането - един спектакъл е месеци наред подготовка. Всичко това сега отпада и това е много тежък удар. Ще намерим решение", каза още Банов.

Припомняме, че сред предложените мерки са:

- преструктуриране на държавни средства;
- обезпечаване сега и в бъдеще разпространението на продуктите на артистите;
- подпомагане на самоосигуряващите се лица и реализирането на техните спектакли през програми на министерството.

"Има една тежка специфика в сектора, не е просто този ден или месец затваряне, от това много страда планирането. За да се изложи една галерия или да се осъществи спектакъл, всичко това е подготовка с месеци наред и сега то отпада, което е много тежък удар. Ще намерим решение със сигурност", обобщи министърът на културата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови