'Black Sea MAP', или да се гмурнеш чак до бронзовата епоха (видео)

ОFFNews 27 ноември 2018 в 17:06 2560 0

"Проектът "Black Sea MAP" с откритите серия корабокрушения постави България на картата на морските изследвания. Много малко и изключително редки са подобен тип находки и те не могат да бъдат намерени на други места", каза на пресконференция днес директорът на Центъра за подводна археология в Созопол д-р Калин Димитров.

Проектът цели осъществяването на мащабни подводни археологически проучвания в българските води на Черно море за картиране на подводното културно наследство и за изследване на потънали древни ландшафти. Проектът е най-големият подобен в света и ще допринесе за създаването на база данни за промяната на околната среда и за човешката дейност в региона през праисторическите и исторически периоди и за установяване на взаимовръзки помежду им.

Общата картирана и изследвана площ от българските води на Черно море за трите години на проекта MAP е над 1200 кв. км . Проучени са и 61 корабокрушения от всички исторически епохи, лежащи на дълбочини между 80 и 2100 м.

Най-ранно датираното корабокрушение е SOUTHSTREAM_2014_Abs_add_BS_3509. Представлява отлично запазен корпус с дължина около 18 м, който лежи върху левия си борд на дълбочина 2021 м. Останките на този древногръцки кораб са идентични дори в детайлите с изобразения плавателен съд на червенофигурен атически стамнос, известен като „Вазата със сирените“, който се датира 450-480 г.пр.Хр.

Проф. Джон Адамс посочи, че са взетите сондажни проби, които учените наричат ядки, и те са били изследвани в Университета Саутхемптън. Сред откритията са вулканични материали от два периода. Има вулканично изригване от преди 22 500 години, както и по-късно от 3500 години. Според учения второто изригване е предизвикало срива на минойската цивилизация. Не очаквахме да намерим информация за изригването толкова далеч на север, коментира Адамс.

Според направените проучвания има доказателства, че нивото на Черно море е било със 110 метра по-ниско отколкото е в момента и данните показват постепенно качване на нивото. В изследването не са намерени доказателства за катастрофално заливане на Черно море, според учените.

Archaeologia Bulgarica засне как работят археолозите от Центъра за подводни проучвания в Созопол:


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови