Quantcast

Българският Уудсток - Миндя рок фест

Последна промяна на 20 август 2013 в 23:03 4052 6

Плакатът за Миндя рок фест
Плакатът за Миндя рок фест

15 български рок банди ще участват в тазгодишното издание на Миндя рок фест, което ще се проведе от 22 до 24 август. Сред тях са Васко Кръпката с Подуене Блус Бенд, Блус Трафик, Силует и Севи, избрана с гласуване от публиката за подгряваща група на Бон Джоуви.

Фестивалът се организира за пета поредна година от Фондация "Миндя рок фест", а основният двигател на събитието е най-известният жител на Миндя Евгений Дайнов. Политологът е китарист, композитор и текстописец на група "Магистри", която и тази година ще е гвоздей в програмата на фестивала.

Организаторите на фестивала го определят като най-големият безплатен музикален лайв форум в България. Първото му издание е през 2009 г. Идеята и финансирането са на семейство английски заселници. Фестът акцентира на българската музика - предимно рок и блус, както и на местните фолклорни състави. Музикантите са разквартировани из къщите на селото, а публиката - където свари из селото и около него.

За три дни Миндя отново ще се превърне в българския вариант на Уудсток, казва Евгений Дайнов. И тази година той ще предостави къщата си за настаняване на гостуващи почитатели на рока.

Миналата година в двора ми бяха опънати 10 палатки и нощуваха близо 30 човека, разказа Дайнов. В групата му има певица, което се случва за първи път в 30-годишното й съществуване. Пресияна пее предимно джаз, но сега ще има възможност да смени амплоато като вокал на рок банда “Магистри”.

С всяка изминала година се увеличават както гостуващите групи, така и публиката, споделят организаторите. В първия ден на феста, 22 август, ще се надсвирват нови български банди, а специална комисия ще оценява техните изпълнения. В състезанието ще премерят сили пет млади групи – “Overhigh”, “Kovu” и “Powerslave” от Велико Търново, софиянците от “Sunday” и “Free Riders” от Добрич. Най-добрата банда ще спечели като награда професионален звукозапис на свое авторско парче и популяризирането му.

Официалното откриване на фестивала ще бъде на 23 август с традиционно слово на кмета и певиците от местния ансамбъл "Веселина", в който се изявяват англичанки и българки едновременно. На сцената ще се качат още Earthsize и Черноризец от Велико Търново, PurpleHaze от Великобритания, Силует и Севи. Третата вечер на сцената ще забият Демоде, Блус Трафик, Магистри, Тортила Флат и Васко Кръпката с Подуене Блус Бенд. На 25 август Миндя рок фест ще гостува в Елена по покана на кмета Дилян Млъзев. В балканския град ще свирят пет банди.

Около 14 000 лв. е целият бюджет на фестивала. 90% от средствата са осигурени от бюджета на Община Велико Търново. С парите ще бъдат покрити разходите по озвучаването, изграждане на сцената и осветлението. Организаторите са подпомогнати също от спонсори и дарители. Хонорари, при това символични, ще бъдат заплатени само на големите групи. Входът за тридневните концерти е безплатен. Изпълненията ще се излъчват и онлайн на страницата на феста във Фейсбук.

------------------

Тройният диск със записите на Миндя рок фест 2012 можете да поръчате на [email protected]

Цената е 15 лева.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.08 2013 в 17:01

"Севи, избрана с гласуване от публиката за подгряваща група на Бон Джоуви" -
Това е доста подвеждащо, от него човек си прави извод, че Севи са подгравяли Бон Джоуви, а
всъщност d2 свършиха тази работа.

21.08 2013 в 13:32

По-скоро не. Планирам да съм в маниакална депресия...каквото и да значи това.

21.08 2013 в 09:49

Не са ми само петте лева, мани, ама вие нали после ще ми го разкажете?

21.08 2013 в 07:25

Сега, няма да се дърпаш от столицата...да си ги нямаме такива.
Ще си слушаш графа и негрите.
Пък аз ще сипя за 5лв бензин на моторетката и ей къде е Миндя.

21.08 2013 в 02:12

В тая работа ме тормози това, че от нея не се явяват никакви записи по радиото. От всякакви глупости има даже преки репортажи, в това число от софийската стокова борса, със съвършенно невменяеми говорители, а от това няма нищо.
Не всеки може да иде на мястото, и не всеки иска да слуша само графа, или повръщащи изнасилени негри.

21.08 2013 в 00:01

Ей, верно, че от Миндя беше оня миндил Евгени Дайнов. Тъкмо се чудех, от къде ми е познато.