Българин взе "Оскар" (снимки от церемонията)

Елица Мартинова 25 февруари 2013 в 08:13 5773 0

Любомир Христов, Снимка: БНТ
Любомир Христов, Снимка: БНТ

Българският художник Любомир Христов спечели "Оскар" за визуални ефекти. Той получи наградата като част от екипа на филма "Животът на Пи".

Филмът беше отличен и със статуетка за най-добра операторска работа. Бестселърът на Ян Мартел се смяташе за невъзможен за адаптация, но талантът на Любомир Христов и неговият екип показа, че няма граници. Художникът е част и от екипа, създал "Арго" на Бен Афлек. 

Името на Любомир Христов се свързва с визуалните ефекти на филми като "Аватар", "Матрицата" и "Карибски пирати"

Филмът „Арго“ на актьора Бен Афлек получи статуетка за най-добър филм и за най-добър адаптиран сценарий.

Афлек, когото сме свикнали да виждаме в ролята на актьор, бе не само сценарист и режисьор на лентата, но и се превъплъти в главната роля.

Един от фаворитите на церемонията - „Джанго без окови“ на Куентин Тарантино - получи приз за най-оригинален сценарий.

Най-много от критиците обаче залагаха на историческата драма „Линкълн“ на Стивън Спилбърг, която получи номинации в 12 различни категории. В крайна сметка обаче филмът се размина с повечето награди.

Като най-добър анимационен филм бе отличен "Храбро сърце" на Pixar.

Призът за най-добра режисура отиде при Анг Лий за филма „Животът на Пи“. Това е втората статуетка за режисьора от 2006 г. насам, когато получи отличия за филма „Планината Броукбек“.

Отличието за най-добра мъжка роля бе връчено на Даниел Дей Люис за участието му във филма „Линкълн“. Колежката му Дженифър Лоурънс получи „Оскар“ за най-добра актриса в комедията „Наръчник на оптимиста“.

Статуетки за поддържащи роли получиха Кристоф Уолц за „Джанго без окови“ и Ан Хатауей за участието й в „Клетниците“. Мюзикълът бе отличен като лентата с най-добър грим.

Филмът „Анна Каренина“ пък бе награден за най-добри костюми.

Британската поп икона Адел също отнесе една звездна статуетка от церемонията. Тя бе отличена за песента си Skyfall към едноименния филм за Джеймс Бонд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!