България е дисквалифицирана от наградите ''Оскар''

OFFNews 21 септември 2022 в 17:30 43725 0

Майка

Снимка Майка

Майка

България остава без кандидат за награда "Оскар" за "Най-добър международен филм" (Best International Feature).

Новината съобщи в своя фейсбук профил режисьорката Зорница София, чийто филм "Майка" бе избран от жури, водено от номинираната за "Оскар" актриса Мария Бакалова.

Причината за дисквалификацията на българското предложение е в регламента на Американската филмова академия, който изисква от всеки чуждестранен филм да има по-малко от 50 процента диалог на английски - нещо, което според режисьорката на "Майка" няма как да се случи, защото е обусловено от историята на героинята, която отива да работи с изоставени деца в Кения.

"Да припомня, че никъде на сайта на Академията не се обяснява „как точно“ се измерва тази реч, и след като им писахме най-учтиво да ни упътят – субтитри ли да броим или думи и букви на дадения език, те ни отговориха с „времетраене“ и двама души от екипа ми, с по два хронометъра измериха речта във филма с приблизително равен резултат, а именно – единият с 30 секунди а другия колега с 1:35 повече за „non-English speech” тоест български, суахили и масайско наречие. И предадохме „Майка“ по живо по здраво като „международен филм“ с международен и не-американски екип" - пише Зорница София в своят фейсбук статус, посветен на дисквалификацията на българския филм.

Припомняме, че до избора на "Майка" се стигна след поредица от скандали. Филмът бе избран след гласуване в конкуренция с филмите "В сърцето на машината", "Петя на моята Петя", "Борсови играчи", "Меко казано", "Шекспир като улично куче", "φ 1.618" и "Рибена кост". Режисьорът Виктор Божинов обаче оттегли своя филм "Бягство" заради конфликт на интереси у член на комисията. Стигна се до замяна, но въпреки това Божинов не се върна в конкурса.

Категорията "Най-добър международен филм" (Best International Feature) на Филмовата академия ОСКАР съществува от 2020 година. Тази категория замени предишната "най-добър чуждоезичен филм".

На стената на режисьорката Зорница София, чийто филм "Мила от Марс" вече бе български представител на наградите на Американската филмова академия през 2009 година, режисьорът и аниматор Тео Ушев внася следното уточнение - "Категорията не е за "международен филм", а за "чуждоезичен". Затова е това правило. За да може синематографии, актьори и кино, което не е на преобладаващият за индустрията английски, да бъдат забелязани. Например, тази година канадското предложение е на мандарин".

Все още съществува теоретична възможност да имаме български представител на церемониите догодина. Предложенията за награди се приемат до 4 октомври, като вариантът е да бъде изпратен следващият по събрани точки български филм.

Премиерата на филма "Майка" в България ще е на 24 септември във Варна. Той ще е част от конкурсната програма на фестивала "Златна роза". На филма предстоят фестивални участия във Варшава и Котбус.

В София "Майка" ще има премиера на 17 ноември в НДК, на откриването на "Киномания".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови