Архитекти: Обявете Японския за културен паметник, да го защитим от Ветко

ОFFNews 08 юни 2016 в 20:20 10869 3

Японския хотел.

Председателят на Съюза на архитектите в България, Георги Бакалов, заяви, че гилдията настоява Японския хотел да бъде обявен за паметник на културата незабавно, за да бъде спряно съсипването му от собственика Ветко Арабаджиев, предаде "Дарик".

Той смята, че бизнесменът преустройва и надстроява комплекса по начин, който съсипва сградата на един от най-известните японски архитекти - Кишо Курокава. На всичкото отгоре го прави и незаконно, защото не е потърсил никой от участвалите в построяването на хотела архитекти

"След като хотелът се преустройва толкова драстично, за голяма част от хората възникна въпросът за съхранение на това културно наследство. Формално той не е регистриран, но има действия на администрацията и ние сме направили разговори и преписки за това да се намери начин как да се оцени по достойнство тази сграда.

В момента се строи в нарушение на няколко норматива. Единият е Законът за устройство на територията, другият е за Законът за авторското право. Вторият не подлежи на никакъв коментар, тук са авторите, които са работили повече от 10 години върху този комплекс. Те трябва да бъдат поканени и преценката е взаимна", каза Бакалов.

От Камарата на архитектите уточниха, че ще бъдат наложени санкции на всички архитекти, които са взели участие в настоящите строителни дейности на японския хотел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови