8 неща, които не знаете за "Битката на копелетата" (видео)

ОFFNews 22 юни 2016 в 19:45 26125 3

Снимка HBO/HELEN SLOAN

Стената от щитове на Болтън.

Деветият епизод на "Игра на тронове" задоволи феновете си, като предложи така желаното възмездие за Санса Старк и Джон Сняг и майсторски заснета битка, която продължи почти целия епизод.

От британския "Телеграф" обаче ни предлагат осем факта, които не знаем за "Битката на копелетата":

Използвали са истински коне и Кит Харингтън наистина иска хората го знаят

Кадрите, в които се виждат десетки коне, галопиращи към Джон Сняг, са реални и в тях няма използвани компютърно генерирани образи, като актьорът е можело да бъде стъпкан.

"Когато конете преминават покрай мен, това са истински животни. До последната минута стоя изправен пред кавалерията, което е доста плашещо. И малко се дразня, защото всички ще решат, че е имало специални ефекти, а нямаше", разказва Харингтън. 

Снимките са спрени на няколко пъти, защото е нямало тоалетни за конете

Освен всички останали нужди, които конете са изпитвали, те на няколко пъти провалят снимките, защото решават да отидат до тоалетната насред сцените.

"Те с***а и п*****а през цялото време. Пърдяха и уринираха доста, често по средата на репликите на Кит", коментира пред "Ентъртейнмън уикли" режисьорът Мигел Сапочник.

Битката за Зимен хребет е вдъхновена от истински битки

Помните стената от щитове и копия, с която Рамзи Болтън замалко да избие напълно войската на Джон, а и самия него, е тя е била вдъхновена от тактиката на Александър Велики и неговите хоплити. Конкретното вдъхновение за сцената обаче дошло от случка през 1943 г., когато немските войски са приклещени от червената армия по време на битката за Сталинград.

Стратегията на Ханибал, с която унищожава римската армия при Кана, също е повлияла на епизода.

Ужасната купчина тела не е измислица: "Четохме документи от Гражданската война в САЩ, където телата на мъртвите натрупвали цели камари, превръщайки се в пречки на бойното поле", казва Дейвид Бениоф, един от сценаристите. 

Битката при Аженкур от 1415 г. вдъхновява първата сцена от боя: при историческото събитие англичаните започнали да обстрелват французите, които се втурнали към тях. Докато стигнат до английските линии обаче, много от тях вече били мъртви. 

Когато най-сетне двете страни се вкопчили в ръкопашен бой, телата започнали да се натрупват едно върху друго, а мократа кал направила полето хлъзгаво. Така много от живите също започнали да падат върху убитите, като техните събратя ги стъпквали и по този начин задушили много от войниците. Точно както се случи при сцената с Джон и купа от тела.

Купчината трупове е била много добре облечена

Огромната купчина от мъртви е трябвало да бъде много добре облечена, като от HBO не казват колко точно фалшиви тела или актьори са били необходими, за да я създадат, но сигурно защото са им изгубили бройката. Всеки един от тях обаче е трябвало да бъде лично облечен от екипа на сериала с правилните щитове, брони, дрехи и т.н., за да съответства на дома, на чиято страна се бие. Това важи и за телата на фалшивите коне.

Стената от щитове е трябвало да бъде стена от коне

Финалният тактически ход на Рамзи е използван от Александър Македонски през 326 г. преди Христа в битката при Хидаспес. Там обаче той ползва конница вместо хоплити.

Сапочник обяснява, че е щяло да излезе твърде скъпо, за да ползват коне, и ги заменили с щитове и копия.

Сцената е снимана много дълго време

Миналата година Харингтън заяви, че части от епизода "Хардхоум" са отнели месец, за да бъдат заснети. Битката на копелетата обаче отнела 25 дни по 10 часа снимки всеки. Един цял ден бил отделен и в това Кит да "пребива" Иван Реон, актьорът, който играе Рамзи.

Освен това за сцената са използвани 600 статисти, 160 тона настилка, 600 души снимачен екип, 4 снимачни екипа и 65 каскадьори.

Сцената, в която Джон почти умира, е известна като "прераждането"

Първоначално сцената, в която Джон е стъпкан от войниците, но успява по чудо да се спаси и да се изправи, не е трябвало да изглежда така. До нея обаче се стигнало, след като дъждът и калта направили невъзможно осъществяването на оригиналния замисъл. 

Звукът, който чуваме, когато Рамзи е разкъсан от хрътките си, е на прасе

"Най-ефектният момент за мен е звукът на квичащо прасе, който чувате от Болтън, когато Санса си тръгва от затвора му. Очевидно това е звукът, който излиза, когато разкъсаш трахеята на някого, докато е още жив и си поема въздух", коментира Сапочник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12063

3

Vivian James

23.06 2016 в 15:07

Кончтата по добре са я свършили у калта,отколкото вие сте откоментирали.
Естествено, сериалът си е пълен и преди този епизод с драматични клишета, заимствани са даже исторически случки и цели исторически събития, продължавали десетилетия и столетия. Адриановия вал и войната на римляните с пиктите, Норманското нашествие, Войната на розите, почти цялата история на Англия и шотландия е вкарана вътре, пък това за Александър Македонски и неговата тактика "наковалня+чук" беше толкова ясно показано, та всеки студент по история или курсант във военно училище би го разпознал, както и похватите на Ханибал при хана да мачка центъра с агресивни флангове това не е интересно. А накрая идва кавалерията, това дори не е клише, а фраза.
Това май хич не сте го видяли, ами като бичмета на червен парцал захапахте свещената думичка "Сталинград" и се запенихте като мурзилки на юнски припек.
За разлика от ваште напъни, руснаците поне си обсъждат сериала свястно, с аргументи, не се "дебалцират" така жалко.

12492

2

Jivko Jeliazkov

23.06 2016 в 01:47

След този епизод (а и не само) Песен за огън и лед може спокойно да се преименува на Песен за кръв, лайна и кал.

77927

1

El Commandante

22.06 2016 в 22:45

Битката беше тотален пълководчески провал, тва требе да си сериозно малоумен да оставиш така да те хванат, требва да си направо украинец, та да позволиш да те набутат така в котела.

Освен тва, кви хоплити на Александър,къв Сталинград, кви пет лева, тея са се осрали повече от конете....
 
X

Подкастът на OFFNews