Националният център за книгата представя два нови каталога с българска проза и детска литература

OFFNews 19 ноември 2020 в 14:09 1787 0

Двата най-нови каталога на Национален център за книгата – „Съвременна българска проза“ („Contemporary Bulgarian Prose 2020: Ten Books from Bulgaria“) и „Детски книги от България“ („Children’s Books from Bulgaria 2020: Writers and Artists“), представи вчера в „Перото“, чрез онлайн излъчване Светлозар Желев – ръководител на сектор „Национален център на книгата”.

„За пореден път се убеждаваме в силата на съвременната българска литература и колко талантливи автори имаме, гордост за всяка национална литература. Всяка една от десетте книги в каталога е достойна да представлява България пред света и в Националния център за книгата и НДК сме сигурни, че скоро те ще намерят своите читатели и в чужбина,“ сподели Светльо по време на представянето.

„Съвременна българска проза“ („Contemporary Bulgarian Prose 2020: Ten Books from Bulgaria“) събира десет книги в проза от утвърдени и нови имена в съвременната българска литература, публикувани на български език в периода на настоящата и предходната година (2020-2019). „Contemporary Bulgarian Prose 2020: Ten Books from Bulgaria“ e петото англоезично издание от поредицата на Националния център на книгата в Националния дворец на културата. Изданието е със смесен характер, каталог и антология, като представя актуална селекция художествени текстове от съвременни български писатели.

Каталогът се реализира в печатно и електронно издания с цел представяне на съвременната българска литература в международни литературни изложения, осигуряване на възможност за достъп до нови български заглавия от страна на чуждестранни издатели и популяризация на съвременната българска литература по света.

В изданието тази година са представени откъси от произведенията „Бабини-ягини“ от Любов Кронева, „Балкански ритуал“ от Георги Тенев, „Времеубежище“ от Георги Господинов, „Имена под снега“ от Иван Станков, „Лала Боса“ от Деян Енев, „Поздрави от Хадес“ от Яница Радева, „Поразените“ от Теодора Димова, „Странстващият албатрос“ от Деметра Дулева, „Чекмо“ от Момчил Николов и „Чудовището“ от Владимир Зарев. Откъсите са в превод на Анджела Родел, Диана Стойкова и Трейси Спийд.

„Детски книги от България“ („Children’s Books from Bulgaria 2020: Writers and Artists“) е четвъртият каталог от поредицата, която Националният център за книгата в Националния дворец на културата стартира през 2016 г., за да представя съвременни български писатели и илюстратори на детска литература пред англоезична аудитория в страната и чужбина. „Children’s Books from Bulgaria 2020: Writers and Artists“ включва два основни раздела.

Първият обединява селекция от десет български заглавия за деца, като представя работата на писателите и художниците зад публикациите.

Вторият включва пет чуждестранни произведения за деца, издадени в страната, илюстрирани от български художници. Каталогът се реализира в печатно и електронно издания с цел популяризация на българската литература по света. Англоезичният превод е на Гергана Ранчева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews