Георги Илиев – Майкъла пред Nostrabet: Най-важното е, че феновете на ЦСКА се върнаха, Лудогорец много свали нивото

OFFNews 09 март 2023 в 10:31 2634 0

Георги Илиев

Снимка Нострабет

Георги Илиев

Легендата на ЦСКА, Георги Илиев – Майкъла, даде ексклузивно интервю за сайта Нострабет.com. Бившият шеф на „червените“ е приятно изненадан от добрия старт на полусезон в efbet Лига, след като столичният гранд успява да държи уверено първото място в класирането. Според него връщането на феновете на „Българска армия“ е резултат от далеч по-умните управленски решения, които се забелязват в последно време.

Илиев не пропусна да отбележи, че нивото на представянето на Лудогорец много е паднало в последно време и че треньорската смяна е била неизбежна. Според него трансферната политика на разградчани в последните години не е на необходимото ниво, но и добави, че Ивайло Петев е правилният човек, за да стабилизира ситуацията.

Здравейте, господин Илиев! Началото на пролетния дял предложи някои интересни резултати. Какво Ви прави впечатление до момента?

Прави ми впечатление, че ЦСКА играе стабилно. Обичайно през втория полусезон сваляме темпото и губим позициите си. Обратното обичайно е при Левски, при който обаче нещата са зле и сега. Лудогорец, от своя страна, започна да прилича на българските тимове – показва безобразна игра и решението да бъде сменен Шимунджа беше правилно. Отдавна казах, че този треньор не е за Лудогорец.

ЦСКА изглежда далеч по-добре в сравнение с миналата година по това време, когато се разпадна напълно под натиска на Лудогорец. Каква е разликата този път?

И четирите мача трябваше да бием. Несериозно е да обвиняваме съдията за последния мач, след като сме изпуснали дузпа в последните минути. Тимът има добри и равностойни играчи – петима или шестима държат силно ниво. ЦСКА има и много силни резерви, които решават мачовете при смените през второто полувреме. Илич все още не може да налучка правилния състав, но ЦСКА бие, така че всичко е наред.

Завръщането на феновете на „Българска армия“ е сред новите моменти. Колко важно е това за „червената“ общност като цяло?

Това е едно от най-важните неща, че феновете се върнаха на стадиона. Тези, които обичат ЦСКА и мястото им е там. Те виждаха, че 7-8 години не се работеше правилно, за този период сменихме 11 треньори. Сменихме 8 човека и в школата. Те виждаха, че няма развитие, но сега има промяна. Внесени са пари за преустройство на стадиона и виждат, че започват по-сериозни процеси. ЦСКА не продаде играчи на полусезона. Беше дадено спокойствие на треньора. Феновете виждат тези неща. Много собственици и треньори са минали през клуба и те видяха, че нещата отиват в правилна посока. Построяването на нов стадион е много важно също. Феновете са на стадиона, ЦСКА бие и е първи.

Могат ли именно феновете да тласнат ЦСКА към титлата?

Абсолютно. Предстоят важни мачове срещу Лудогорец и Левски.

В Лудогорец изглежда има доста проблеми. Усеща ли се притеснение в Разград, че серията от титли може да бъде спряна?

За мен Лудогорец бързо ще възстановят самочувствието и добрата игра, защото разполагат с най-добрите условия в България. Най-добрата база, най-доброто ръководство. Напоследък трансферната им политика не е на ниво обаче. Дадоха доста пари за средни играчи, които с нищо не превъзхождат играчите в Левски и ЦСКА. Представянето срещу Пирин беше абсолютно безобразно.

Как ще коментирате назначението на Ивайло Петев?

За мен той е правилният човек, който да стабилизира нещата. Доказано име у нас и в чужбина и много добър професионалист. Това е български треньор, който адмирирам и смятам, че Лудогорец направи добър избор. Всичко зависи от него оттук насетне. Лошото за него е, че той не е селектирал тези играчи. Ще е необходимо да променя всичко в тима, който вече няма тази агресия и самочувствие в играта си. Няма нищо от елементите, които го направиха 11-кратен шампион. Нивото на представяне падна много.

Дербито с ЦСКА 1948 предстои този уикенд. Смятате ли, че е оправдано решението този дуел да се проведе в Бистрица?

Големият мач трябва да се играе на „Васил Левски“. Не е нормално да има две ЦСКА-та, пак го казвам, но трябва да приемем реалността. Не е нормално обаче ЦСКА да играе в Бистрица в такъв дерби мач. Не мога да взема становище, но за такова дерби не е сериозно да има 400 човека на мача. На „Васил Левски“ биха дошли 10 хиляди души. Явно ЦСКА 1948 нямат нужда от пари и затова са си прави да искат да играят горе на Бистрица. Решението не е на БФС. На „Васил Левски“ нямаше да имат никакво преимущество. Просто не мога да приема, че има ЦСКА, което играе в Бистрица. Родният стадион на ЦСКА винаги е бил „Българска армия“.

Преломен момент ли може да е този мач за шансовете на ЦСКА за титлата?

Не, аз лично давам победа за ЦСКА. За ЦСКА, което е на „Армията“, трябва да уточня. Давам победа с 2:0. Прави чест на собственика на ЦСКА 1948, че поддържа този отбор и всички играчи, треньори и легенди, които бяха изхвърлени от ЦСКА. Той обича ЦСКА и не мога да имам негативно отношение към него. Той им дава хляб.

Когато си изхвърлен от единия ЦСКА, е нормално да търсиш къде да се развиваш и как да храниш семейството си. Не трябва да се приема като предателство. Това са хора, които са давали всичко за ЦСКА и са печелили титли. Не е нормално да бъдат зачерквани и обявявани за предатели. Несериозно е. Това е следващото нещо, което трябва да се промени в клуба– отношението към легендите. Не може хора с по 2-3 титли, част от големия отбор на Аспарух Никодимов, да се приемат за предатели.

Това е като ситуацията на трети март, когато нито един български политик не каза от какво сме били освободени и от кого. Защо не кажат, че Русия ни е освободила? Няма капка морал и е същото като ЦСКА да не признава заслугите на легендите си. Бях потресен от отношението на политиците. Такова е отношението и към спорта – абдикация от 30 години насам. Може ли всички съседи да имат нови стадиони, а ние нямаме един построен за 30 години. Нито една база, нито един възстановителен център. Единствено базата на Бояна е построена. Всичко е обвързано.

Задава се старт на европейските квалификации. Какво очаквате от първите два мача на „лъвовете“ срещу Черна гора и Унгария?

Очаквам добро представяне. Харесва ми работата на Кръстаич. Работи само с момчета от чужбина, защото тук няма качествени играчи. Само Чочев, може би. Нека да му дадем шанс. Досега представянията са добри. Очаквам добри игри и тук, надявам се на една победа и едно равенство. Виждам, че отново започнаха да го награбват защо вика един, а не друг. И в националния отбор сме изпробвали 15 треньора за последните години и нищо не се случи. На национално ниво нямаме школи. В Левски и ЦСКА няма нищо интересно от много време. Пълна мизерия.

И за финал, господин Илиев – какво си пожелавате до края на 2023-а година?

Дано ЦСКА започне да строи стадиона и да бъдат върнати легендите на ЦСКА в ложата. Дано и двете ЦСКА-а се обединят някога, за да приключи тази странна ситуация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови