Емил Велев пред Nostrabet: Левски ще го има и след Мъри и Сираков, клубът търси послушен треньор

OFFNews 12 април 2023 в 10:48 2156 0

Емил Велев

Снимка Нострабет

Емил Велев

Последният треньор, носил титлата на Левски, Емил Велев, даде ексклузивно интервю за сайта Nostrabet.com. Специалистът коментира турбулентните събития около „Герена“ в последно време, подчертавайки, че процесите на разделение на публиката на „сините“ са много негативни. Той обаче допълни, че Левски ще продължи да съществува с и без Станимир Стоилов или Наско Сираков.

Велев подчерта, че подкрепя да се даде треньорското място на Елин Топузаков, отчитайки, че той е закърмен със „синята“ идея, а и вече натрупа достатъчно опит, за да грабне своя шанс. От друга страна, легендарният наставник сподели усещането си, че ръководството на Левски сякаш търси специалист, който да няма толкова изисквания, а да слуша каквото му бива казано.

Здравейте, господин Велев! Последните дни бяха много турбулентни в Левски. Как оценявате събитията?

Темата не е нова. Почти от година ни занимават с разни глупости – какви пари са взели, кой ги взел и къде са отишли.. Всичко трябваше да се изясни още, когато спонсорът влезе в Левски, за да няма сега такива драми – напускане на треньор и искане на други оставки. Накратко така ги виждам нещата. Левски никога не може да загине и може без всеки. Без Сираков, без Стоилов, без Велев – клубът може без всеки.

Може ли да намалее фенската подкрепа, след като Стоилов беше обединителят на феновете в последните месеци?

Виждаме, че една част от феновете са против Сираков и вие знаете кои са те. Те искат да управляват футбола в Левски, което не съм го виждал никъде по света. От друга страна, сдружението, което уж щеше да доведе доста членове, събра само около 1000 такива. Според мен феновете трябва да са само, за да подкрепят отбора. Те са основният двигател зад спасението на клуба. Винаги има дразги между различните фракции, но това може да се изглади с разговори за доброто на клуба.

Добре ли реагира Сираков с оглед на заплахите на Стоилов, че ще напусне преди дербито, ако Иво Ивков бъде премахнат?

Дербитата идват и си отиват, така че това не е за съжаляване. Няма значение дали Мъри го има на пейката, или не за това дерби. Сираков и Стоилов си държаха на позициите. Затова се стигна до раздяла. Преди време Мъри беше казал, че не е щастлив, когато ходи на „Герена“, което да излезе от устата на този човек е показателно.

Виждате ли подходящ човек, който да поеме треньорското място в Левски?

Треньори има. Зависи какви цели ще бъдат представени пред даден треньор. За мен най-нормалното е Левски да се бори за титлата. Аз съм закърмен с идеята, че този клуб трябва да печели всичко възможно, включително да играе в Европа, където може да си покажеш истинското лице. Също има и големи дивиденти от това да се показваш в различните турнири.

Не е случайно, че Лудогорец 11 години на всяка цена иска да е шампион и го прави. Целта е Шампионската лига и това е единствената движеща сила. Ако има друга мотивация, ми кажете, че не съм прав.

Смятате ли, че играчите ще възприемат добре нов треньор, имайки предвид, че те бяха плътно зад Мъри и има известно разочарование у тях?

Ние говорим за професионалисти. Да се върнем към 2008-а година. Отборът, който аз наследих, беше изцяло изграден от Мъри Стоилов, с едно-две изключения. Да, аз бях част от неговия щаб и след това поех нещата, след като Вуцов беше освободен след два мача начело. След това аз наследих един много добър отбор, привлякоха се един-двама нови, които доизградиха шампионския облик. Нищо обаче не се промени след неговото напускане. Защо и сега да се промени нещо? Мисля, че е правилно да се заложи сега на Топузаков, който е играл дълги години в клуба и понатрупа опит като треньор, дори и да няма успехи. Сега му се дава шанс да хване птичето, а то идва веднъж на рамото. Целта е да победи ЦСКА, за да остане до края на сезона. След това ще решават „ръководните фактори“ кой ще е треньор.

Свързал ли се е с Вас някой за треньорското място?

Този банален въпрос ми го задавате откакто Батков ме освободи и вече ми омръзна да повтарям. Всички ми знаят номера, къде живея, моето ЕГН, кои отбори съм сменил и прочие. Този въпрос е излишен. Според мен обаче ръководителите искат треньор, който да слуша тяхната дума. Ако аз примерно бъда привлечен, ще имам доста претенции и вероятно затова не съм търсен. Преди години Стоилов беше казал, че ако не е той начело, то аз съм най-подходящият. Търси се послушен треньор, който да не създава проблеми.

Отчитам, че е правилно да се даде шанс на Топузаков, вместо да се търсят различни чужденци, които дойдоха и след мен, уж по препоръка на един от сегашните шефове. Един сърбин беше привлечен и видяхме докъде докара отбора – Казанска афера и други подобни.

Смятате ли, че феновете ще загърбят ситуацията, за да се впрегнат максимално за идващия мач с ЦСКА?

Виждам, че има огромна война между фракцията на Любо Младежа и Сираков, така че не знам точно докъде ще стигнат нещата. Има спорове дори с жената на Сираков. Това са неща, които не отиват на клуб като Левски. Да си фен на Левски е чест и гордост и трябва да заставаш зад отбора. Ако имаш претенции, то трябва да седнеш да говориш с тези хора, както е било навремето. И тогава имаше диви фенове, но се разговаряше и напрежението се уталожваше. Побеждавахме и хората се радваха, както трябва да е и сега. Като няма коментар по тази тема, не съм и оптимист за това, което ще се случи.

Имате ли прогноза за развоя на битката за титлата?

Виждам, че ЦСКА 1948 удържа третото място, което значи, че отборът е стабилен и може би ще постигне предварително зададената цел. За първите две места всичко зависи от дербитата – мачовете между ЦСКА и Лудогорец и тези с Левски. Други изненади не виждам, въпреки че в много мачове Лудогорец измъкна победи, които не заслужаваше, което ги остави в битката за титлата. При ЦСКА се вижда, от друга страна, че не е в добро състояние, но спортното щастие му помага многократно.

За финал, господин Велев – каква Ви е прогнозата за дербито, дори то да не е с такъв заряд?

Заряд винаги има, това е най-важното дерби в България. Който каже нещо различно, ще излъже. Това е най-хубавото дерби и като такова очаквам да е много оспорвано. Не очаквам Левски да пусне на ЦСКА, за да може разликата на върха да се запази. Очаквам завързано дерби с лек превес за Левски, защото в последните мачове „сините“ победиха с убедителна игра, така че ще наклоня везните в „синя“ посока.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови