Далас Каубойс е най-скъпият отбор в света според Forbes

Реал Мадрид е на трето място

OFFNews 23 юли 2019 в 16:51 2576 0

За четвърти пореден път американският отбор от Национална футболна лига Далас Каубойс е най-скъпият спортен отбор в света, оценен от сп. "Forbes" на 5 милиарда долара.

На второ място е бейзболният Ню Йорк Янкис, чиято цена е 4,6 милиарда долара.

Притежавани от бизнесмена Джери Джоунс, Далас Каубойс създава два пъти повече приходи от спонсорство и от стадиона си AT&T, отколкото всеки друг отбор. Тимът от НФЛ тази година се бори с конкуренцията на отбори от света на бейзбола, баскетбола и европейския футбол.

Третата позиция държи Реал Мадрид като най-скъпият футболен отбор в света. "Белия балет" изпита някои трудности миналия сезон, завършвайки на трето място в испанската Ла Лига, но това няма голямо влияние върху финансовата мощ на мадридчани, като стойността на клуба се увеличава с 4% до 4.2 млрд. долара.

Конкурентът на Реал - Барселона се класира веднага след това, като каталунският клуб е на стойност 4.02 млрд. долара след спечелването на испанската Национална лига.

Петицата се запълва от Ню Йорк Никс от Националната баскетболна лига (НБА), а шестата позиция е за Манчестър Юнайтед с оценка от 3.81 млрд. долара.

Седми е тимът на Ню Ингланд Пейтриътс (американски футбол) с 3.8 млрд. долара. Отбори от НБА си разделят осмата и деветата позиция - Лос Анджелис Лейкърс с 3.7 млрд. долара и Голдън Стейт Уориърс с 3,5.

Топ 10 оформя още един тим от американския футбол - Ню Йорк Джайънтс, с оценка от 3.3 млрд. долара. Оказва се, че според оценките на "Forbes" най-мощната спортна лига е НФЛ, на която се падат повече от половината от сегашните 50 най-големи тима.

В списъка има седем отбора от Мейджър Лийг Бейзбол (МБЛ), НБА има девет, от които осем са от европейските баскетболни клубове.

Главният редактор на "Forbes Media" Курт Баденхаузен казва, че цената на тимовете в големите спортни лиги расте благодарение на големите телевизионни сделки, както местни, така и национални. "При по-бързи приходи от заплатите на играчите, франчайзът е по-печеливш от всякога", добавя той.

Интересното е, че всеки класиран отбор от НФЛ, НБА и МЛБ сега е на стойност най-малко 1 млрд. долара.

От Би Би Си изтъкват и няколко футболни отбора:

25. Манчестър Сити (футбол) 2.69 млрд. долара
32. Челси (футбол) 2.58 млрд. долара
42. Арсенал (футбол) 2.27 млрд. долара
45. Ливърпул (футбол) 2.18 млрд. долара

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews