ВМРО прекрати разговорите с 'Български възход', няма да се коалират за изборите

OFFNews 22 февруари 2023 в 14:22 4698 4

Архив

Снимка БТА/Цветомир Петров

Ангел Джамбазки, ВМРО

ВМРО спира разговорите за общо явяване на изборите за парламент на 2 април с партията на Стефан Янев "Български възход" (БВ), съобщиха от пресцентъра на партията. Предстои Изпълнителният комитет да потвърди решението.

По време на проведените срещи между представители на двете формации на практика не се стигна до никаква конкретика относно бъдещата предизборна платформа и приоритетите, които следва да бъдат отстоявани в следващия парламент. Въпреки публично обявеното намерение за публикуване на декларация с основните принципи, на които БВ ще стъпи, за да привлече подкрепа и на други политически партии и начина, по който ще развива отношенията си с тях, такава така и не се появи. Подобни принципи не бяха изложени и в срещите между двете партии, а предложенията на ВМРО останаха без отговор, пишат от формацията. 

Миналата седмица високопоставен член на ВМРО потвърди пред OFFNews, че Български възход ще се коалира с ВМРО. По-късно от формацията на Стефан Янев заговориха за общи листи и широко обединение по политики, каквото обаче за 2 април явно няма да се формира.

От ВМРО упрекват партията на бившия служебен премиер в колебливи позиции по основните за тях теми - демографска политика, борба със спекулата и инфлацията, национална сигурност и постигане на нулева миграция, отстояване на историческата истина и правата на българите, като основа за позицията по отношение на РС Македония, циганизацията, развитие на ядрената енергетика и преразглеждането на „Зелената сделка“.

От ВМРО заявяват още, че липсата на каквато и да е позиция последните дни и по водещи за обществото теми като проблемът с нелегалните мигранти, по темата с бъдещата на ядрената енергетика на България, искания импийчмънт на президента и пр. от страна на щаба на ген. Янев, дадоха допълнителна тежест при вземането на решението за прекратяване на преговорите.

ВМРО - БНД никога не е обвързвала даването на подкрепа за дадена формация с участието в листи. Важно е идеологическото сходство и възможната полезност на тази формация за развитието на държавата и българската нация. В случая с БВ не можем да бъдем убедени нито в едното, нито в другото, заключват от формацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1915

4

Читателка

23.02 2023 в 07:35

Правилно - два полуидиота не правят един нормален..

2550

3

alfakentavur

22.02 2023 в 14:54

Помня как някой социолог или политолог по телевизията разказа как на последните избори в ранния следобед като се видяло как Янев не влиза в парламента, в оставащите часове в определени региони, които традиционно гласуват "единодушно" се засилила активността и гласовете за него, та успели да го курдисат в парламента.

Дано следващия е без него. И без "воеводите", които се оказаха крепостни селяни на Путлер.

-1555

2

ob1

22.02 2023 в 14:46

Две руZки ***** по-малко в следващия парламент :)

22547

1

dolivo

22.02 2023 в 14:35

а така, дано и двете изродчета не влязат