Външно работи по организиране на изборите в чужбина на 14 ноември

OFFNews 20 септември 2021 в 19:40 978 1

Министерството на външните работи работи по организиране зад граница на предстоящите избори на 14 ноември, съобщават от ресорното ведомство. 

С цел гарантиране правото на глас на сънародниците ни в чужбина, на ръководителите на задграничните ни представителства са дадени указания да създадат необходимата организация за изпълнение на всички дейности във връзка с подготовката на изборите.

Предприемат се необходимите по дипломатически път стъпки за получаване на съгласие от приемащите държави за провеждане на вота и за разкриване на избирателни секции на територията на дипломатическите и консулските ни представителства, както и извън тях.

Към момента е поискано съгласие от 55 от общо 128 държави, включително такива с вторична дипломатическа акредитация.

В рамките на подготовката на вота зад граница до момента МВнР е извършило още следните дейности:

- Създадена е Работна група „Избори";

- Установен е работен контакт с ЦИК;

- Извършена е необходимата организация задграничните ни представителства да предоставят информация за ограничителните мерки във връзка с пандемията от COVID-19, които биха имали отражение върху организацията на вота, като тя редовно ще бъде изпращана на ЦИК;

- Дадени са указания за изпращане на покани за международно наблюдение в изпълнение на международните ни ангажименти и съгласно Изборния кодекс;

- На официалния сайта на МВнР, както и на сайтовете на отделните дипломатически представителства, е разкрита рубрика „Избори 14.11.2021 г.", в която се публикува важна информация, свързана с гласуването зад граница: https://mfa.bg/bg/izbori-2021.

Конкретна информация за организацията на вота в отделните държави ще бъде публикувана и на сайтовете на дипломатическите и консулските представителства, както и в социалните мрежи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

20.09 2021 в 20:33

По-добре да не работи. Вътре в страната не ми трябва нито турския доган, нито африканския тошко. Това е МОЯТА страна, не на гурбетчиите - измекяри.