Външно обясни защо секциите в Германия са толкова малко

Николаос Цитиридис 21 март 2017 в 14:45 3213 5

Елена Шекерлетова и Светлин Стоев от Министерството на външните работи

"Няма да как уведомим германските власти за избори без да знаем датата за провеждането им" - с тези думи от външно министерство се оправдаха за малкия брой секции, разкрити в Германия.

Днес българската общност във ФРГ разпрати отворено писмо до медии и институции, в което обвинява МнВР в неспазване на срокове, което довело и до факта за малкото секции там.

Режимът за провеждане на избори в Германия е разрешителен, а не уведомителен, както в някои страни. Това значи, че германските власти трябва да позволят разкриването на повече секции. Единствено през 2014-та година, по изключение, във ФРГ имаше секции извън дипломатическите и консулските представителства. 

"Закъсненията са формална причина германските власти да не разрешат образуването на секции извън тези представителства поради неспазване на поставените от тях срокове (молба за разрешение следва да бъде отправена не по-късно от 60 дни преди изборния ден)", написаха в писмото българите.

От Външно обясниха, че не са могли да уведомят германските власти толкова рано.

Комуникацията между МнВР и германските власти започнала на 27 януари, чрез вербална нота, което е 59 дни преди вота. Изборите бяха насрочени от президента Румен Радев на 24 януари.

На 26 март ЦИК ще открие 13 секции в Берлин, Мюнхен, Франкфурт, Хамбург, Магдебург, Мюнстер, Дармщадт и Щутгарт. Там са разположени посолството (Берлин), консулствата (Мюнхен и Франкфурт) и почетните консулства на Република България.

Българската общност в Германия държи да бъде уведомена от Посолството и от МнВР какво наложи забавянето и какви точно са мотивите за отказ, с цел подобни ситуации да бъдат предотвратени за в бъдеще, пише се още в писмото на нашите сънародници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови