Ваньо Шарков от КОД: Детска градина за всяко дете, 3 приоритета решават демографската криза

OFFNews 15 март 2021 в 13:03 1914 0

През изминалите почивни дни водачите на листите на КОД в трите избирателни района в София - Росица Рачева в 23 МИР, Петър Москов в 24 МИР и Ваньо Шарков в 25 МИР, се срещнаха очи в очи с много граждани на столицата, раздадоха информационни материали за приоритетите на КОД и обясниха ценностите на партията, на всички които се интересуваха за повече подробности. 

Д-р Ваньо Шарков, заместник министър в екипа на Петър Москов в управлението на здравното министерство от ноември 2014 - до януари 2017г. Член е Националното ръководство на партия КОД /Консервативно обединение на десницата/. Водач е на листата на КОД в 25 МИР София. 

В неделя Шарков сподели част от разходката на много софиянци, излезли да се порадват на слънчевия ден в квартал Овча купел. Шарков представи пред граждани убеждението на КОД, че семейството е най-важната ценност за всеки, за всяка общност, за личното щастие и успешната житейска реализация на всеки човек и затова политиците и държавата са длъжни да го поставят в центъра на всички свои решения. Ваньо Шарков подчерта, че за КОД семейството е свещен съюз между мъж и жена, които възпитават своите деца в християнските ценности и традиционната българска култура и се грижат за своите родители. 

За да бъдат българските семейства спокойни и сигурни, държавата трябва да осигури условия за свободен и проспериращ бизнес, за да гарантира високи доходи на родителите, трябва да осигури модерна и удобна публична среда за добро образование на децата, за ефективна медицинска помощ, за грижа и сигурност на възрастните, категорично заяви Шарков. 
За да има деца в българското семейство, държавата трябва да спре да отнема от доходите му, за да ги раздава на измислени уязвими групи и малцинства, като стотиците милиони изхарчени за „десетилетието на ромското включване“, поясни Шарков. Тези пари трябва да отиват за подобряване на публичната среда, особено за хората с увреждания и подобряването на детското здравеопазване. Днес резултатите и ефектите щяха да бъдат много по-различни и по-качествени.

Има нещо изключително важно, което в момента е голям проблем, обърна внимание Шарков. Ако сега започваш бизнес, изискванията са разписани в десетки закони и купища поднормативни актове. Ние от КОД сме готови със законопроект, който казва СТОП на този хаос - Закон за единните държавни изисквания и контрол. Всички изисквания ще бъдат на едно място в този закон и никой няма да може да добавя допълнителни изисквания. Сега контролът е изопачен и носи щета на бизнеса и създава корупционна среда. Той се превръща в бухалка за рекет над бизнеса и невъзможност за неговото развитие. В Закона за единните държавни изисквания и контрол всяко ново изискване, което се вкарва от някого, включително и от държавата, например подмяната на касовите апарати, трябва да бъде за сметка на този, който го изисква. Ако държавата наистина иска да сменя касовите апарати да го направи, но не за сметка на бизнеса. Така всеки ще може да планира спокойно бизнеса си и да е сигурен за прехраната на семейството си. 

Ние в КОД предлагаме три приоритета, които са единственото сигурно и трайно решение на демографската криза в България, обясни на интересуващите се граждани Ваньо Шарков. На първо място това са нарастващи и стабилни доходи. На второ място е силна държава, която гарантира сигурност и качествената публична среда. На трето - свобода за бизнеса и развитие на икономиката, което дава перспектива и възможност на хората да планират бъдещето си. Когато имаш добра перспектива за развитие, включително и кариерно развитие, когато имаш сигурност и спокойствие за семейството си и бизнеса си, когато имаш качествена публична среда, която ти дава възможности, тогава не търсиш начин да емигрираш и си сигурен, че спокойно можеш да отгледаш и образоваш децата си. А всеки човек, желае точно това. 

На злободневния въпрос за липсата на места в детските градини, Шарков отговори категорично, че държавата е длъжна да осигури място в детска градина за всяко дете. Детската градина е място, където децата общуват помежду си, социализират се, образоват се, създават приятелства и това нещо не може да бъде финансово компенсирано, заяви той. Силната държава не може да каже „няма място в детската градина, ето ви финансова компенсация“, както е сега. Кардиналното решение е да бъдат осигурени детски градини за всички деца. Детските градини са част от системата на българското образование, финансовите компенсации, каквито и да са те, не помагат на българските деца. Може да помогнат финансово на семейството, но не помагат за образованието и социализацията на детето. Детските градини са част от задължителния ангажимент на държавата с нашите данъци да ни осигури качествена публична среда, според партия КОД. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови