В 4 секции по света бюлетините за вота няма да стигнат до избирателите

ЦИК трябва да реши как ще се проведе балотажът за президент там

OFFNews 20 ноември 2021 в 14:10 1978 0

Министерството на външните работи съвместно и DHL осъществиха безпрецедентна организация в рамките на 72 часа по подготовка, изпращане и доставяне до всички континенти по света (с изключение на Антарктида) на 710 000 бюлетини за 750 секции, както и на 326 машини за гласуване, определени за 208 секции, съобщиха от МВнР.

На 16 ноември 2021 г. в 13:00 часа МВнР получи от печатницата на БНБ бюлетините и незабавно стартира процес по тяхното пакетиране и оформяне като дипломатическа поща. Всички 750 пратки с бюлетини бяха подготвени за изпращане в рамките на 8 часа, като първите 250 от тях бяха предадени на DHL в 19:00 часа и отпътуваха на същия ден, допълват от ведомството.

Ден по-късно са били транспортирани още 250 пратки, а със собствен транспорт на МВнР в сряда и четвъртък тази седмица отпътуваха и останалите бюлетини за района на Балканите, Австрия, Турция и Молдова.

МВнР получи достъп до машините за секциите извън страната в 9:00 часа на 16 ноември 2021 г. 336 машини бяха оформени като дипломатическо карго в рамките на 5 часа и 224 от тях още в същия ден отпътуваха с DHL. Останалите 112 машини бяха доставени със собствен транспорт по предназначение до дипломатически и консулски представителства, откъдето в днешния ден се осъществява предаването им на секционните избирателни комисии.

Заради кратките срокове, далечните разстояние и пандемията от COVID по света само в 4 секции: 2 в Австралия – Аделаида, Бризбън; една в Нова Зеландия – Крайстчърч, и една в САЩ - Сейнт Луис, щата Мисури, бюлетините няма да могат да бъдат доставени преди началото на изборния ден. Четирите секции са 0,53 на сто от общия брой секции зад граница, допълват от Външно.

МВнР е информирало Централната избирателна комисия за тези четири секции и се очаква ЦИК да вземе решение за реда и начина, по който да се проведе изборния процес в тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови