ЦИК заличи 16 кандидати за депутати, партии се престарали с подмладяването на листите

Част от извадените от листите имат двойно гражданство

OFFNews 10 март 2021 в 09:43 4335 0

Централната избирателна комисия заличи регистрацията на 9 кандидати за народни представители, които към датата на вота - 4 април, няма да са навършили 21 години. 

В ЦИК е получено писмо от ГРАО, че тези кандидати в листите не отговарят на член 65, ал.1 от Конституцията, който гласи: За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство, навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода. 

Заличените са в листите на партия „Българска прогресивна линия“ - 5, на Атака - 1, на АБВ - 1, Републиканци за България - 1 и Демократична България - 1. 

Още 7 кандидати за народни представители пък са заличени от листите, защото притежават и друго гражданство, освен българско. Те са от ВМРО, "Изправи Се! Мутри вън!", ПП "МИР", ПП „Възраждане“ - двама, Републиканци за България и Пряка Демокрация. 

С решението си ЦИК указва на Районните избирателни комисии в изборните райони – Бургаски, Варненски, Пазарджишки, Шестнадесети изборен район – Пловдив, Разградски, Силистренски, Двадесети и трети изборен район – София, Двадесети и пети изборен район – София, Двадесети и шести изборен район – Софийски, Търговищки и Шуменски, да заличат от публичния регистър кандидатите, чиято регистрация е заличена. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови