ЦИК забрани скандалния клип на „Атака“ (видео)

ОFFNews 13 май 2014 в 21:12 21127 39

Част от предизборния клип на
Част от предизборния клип на "Атака".

Централната избирателна комисия (ЦИК) спря скандалния предизборен клип на „Атака“ от излъчването му по телевизиите и интернет, съобщава „Дневник“.

След сигнал от страна на СЕМ комисията разгледа видеото и прецени, че не съответства на текста от Изборния кодекс, който казва, че агитационните материали не трябва да накърняват добрите нрави.

Против решението гласуваха само представителите на "Атака" в ЦИК - Мария Мусорлиева и Владимир Пенев.

"Има език на омразата, върху който стъпват посланията в клипа. Те целят да облекат в ценностен мрак и отрицателни етикети Европейския съюз (ЕС)", коментира председателят на СЕМ Георги Лозанов.

Клипът изобразява света като разделен на две ценностни системи – евроатлантическите, които са в синьо, и православните, които са в червено.

Като основни характеристики на евроатлантическата система са посочени педофилията, гей браковете и кръвосмешението, които са свързани с думите "НАТО" и "интервенция", а червената страна на света радее за традициите и семейството, с които "Атака" се олицетворява.

Интересно е, че според създателите на видеото в групата на страните, изповядващи православните ценности, се включват Турция и други нехристиянски държави, както може да бъде видяно от 10-а до 13-а секунда на клипчето.

"Представят се за ценности отделни форми на сексуалната ориентация и дори престъпления като педофилията, което е заблуждение. Всъщност в ЕС има културен либерализъм, което е свързано с възможността всеки свободно да определя сексуалната си ориентация, да има виждания и политически пристрастия, а не това да бъде определяно от държавата", каза още Георги Лозанов.

Законът за радиото и телевизията задължава доставчиците на медийни услуги - телевизиите, да не допускат предавания, внушаващи национална, политическа, етническа, религиозна и расова нетърпимост, възхваляващи или оневиняващи жестокост или насилие.

Предизборния клип предизвика скандал и с друго нещо. Съпрузите Антоанела и Даниел Беловарски сигнализираха, че кадри от сватбата им са били използвани за целите на партията, без те да са дали съгласието си за това или дори да бъдат информирани.

С цел да обрисуват семейните ценности, „Атака“ показва двойка, която се бракосъчетава в църквата. Записът е бил взет от Youtube и се оказва, че е от сватбата на семейство Беловарски през октомври 2012 г.

Съпрузите пожелаха „Атака“ да им се извини и заплашиха, че ще повдигнат обвинение в съда.

Партията веднага се оневини с думите, че материалът е направен от външна фирма, която обещала да поправи грешката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!