ЦИК спести 89 000 лв., за да похарчи над 270 000 след хаоса в "Арена Армеец"

Симона Костадинова Последна промяна на 27 октомври 2015 в 18:41 6047 12

ЦИК е спестила около 89 000 лв. от назначаване на допълнителни членове на комисии, но за сметка на това ще трябва да похарчи други 270 000 лв. след хаоса при предаването на протоколите в "Арена Армеец". 

Сумата е спестена от заплати на допълнителни членове на общинските комисии в София, Пловдив и Варна, където има районно делене.

На 28 август ЦИК е разгледала предложение за увеличаване на членовете на общинските комисии в София, Пловдив и Варна. По-голямата част от членовете на ЦИК обаче са отхвърлили предложението

На заседанието на ЦИК са гласували 14 души, от които 6 "за" и 8 "против". Така решението не е прието. Един от мотивите на членовете на ЦИК, отхвърлили предложението, е, че няма резерв за това в план-сметката за изборите.

Според предложението столичната общинска комисия е трябвало да бъде увеличена с 20 членове, а тези в Пловдив и Варна - с по 14. Всички те е трябвало да получават месечно възнаграждение от 5 септември 2015 г. до 7 дни след обявяване на резултатите от изборите. Назначаването на нови членове на комисии би довело до допълнителен разход от около 89 000 лв. общо за трите града. 

От общата сума 40 000 лв. са спестените пари от заплати на ОИК- София, където положението беше най-тежко и хиляди хора в продължение на повече от денонощие бяха заключени в "Арена Армеец". Наложи се 117 души да бъдат прегледани от медицински екипи, а 12 от тях бяха приети в болница, сред които и бременна жена, която направи спонтанен аборт. 

След напрежението в залата от ЦИК обявиха, че искат да осигурят почивен ден и допълнително възнаграждение на хората, прекарали часове в чакане да предадат протоколите си.

Само в София това бяха около 4500 души - председатели, зам.-председатели и секретари на столични изборни секции. Ако те получат допълнително същата сума, която са получили за изборния ден, ще бъдат изхарчени допълнително около 270 000 лв., като това е само сумата за членовете на комисиите в София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.10 2015 в 23:05

Във всички избори след 1989 г. съм бил в СИК /като председател, зам.председател или секретар на СИК/ и винаги съм бил от тези които предават протоколите на ОИК.
Каква е накратко голата истина /а не измислиците по медиите/:
1. Сегашният изборен кодекс „на Мая Манолова” повтаря едно към едно всички малоумни /или по-скоро целенасочени/ промени от предишния изборен закон на „на Искра Фидосова”!!!
- предаването на чувалите с бюлетини и материали след приемането на протоколите
- два броя оригинали на протокола на СИК
- копирането на целите протоколи вместо протокол-извадка с резултатите и др.
2. Трябва незабавно народните представители да гласуват:
- да се върне старото положение първо да се предават чувалите с бюлетини и материали
на представителите на общината и след това само с оригиналните протоколи в ОИК
- само по един брой оригинални протоколи за СИК /за да не се подменят резултатите/
- на застъпници, наблюдатели, пълномощници и представители да се дават протоколи- извадки с резултатите както преди /целите протоколи ги има сканирани в сайта на ЦИК и всеки желаещ може да ги свали оттам!!! /
3. В допълнение трябва:
- длъжностните лица, участвуващи в изборния процес да са умствено и физически годни
и да имат достатъчни познания за изборната процедура /добре е поне за Председателите на СИК и всички членове на ОИК и ЦИК да има предварителен изпитен тест/
Факти:
1.В нашата СИК на тия избори имаше симпатична възрастна жена, която се придвижваше с проходилка и водеше през целия ден светски разговори с познати от другите СИК или с гласоподавателки от махалата, като за целта ги привикваше в изборното помещение...
2.В „Арена Армеец” освен пълния хаос, членовете на ОИК от незнание или умишлено не прибираха вторите екземпляри на оригиналните протоколи, в грубо нарушение на Изборния кодекс... Всеки желаещ си отиваше с празни оригинални протоколи „за спомен”...
- да се забрани едновременното провеждане специално на местни избори и референдуми
4. Вместо заключение:
- сегашният изборен кодекс е неумела компилация от предишните изборни закони и се нуждае от СПЕШНИ промени
- защо никой не забелязва, че никога не се спазва чл.226 от Изборния кодекс /такова изискване имаше и в предишните закони/, който гласи „ Не се разрешава присъствие на други лица, освен гласуващи в момента избиратели, на разстояние, по-малко от три метра от кабината за гласуване, когато в нея има избирател.” Законни ли са изборите, след като е нарушено по начало не само това изискване на Изборния кодекс?

27.10 2015 в 21:09

Държавата да сключва застрахователни договори за риск от некадърност на структурите си. Само дето не знам кой застраховател ще се навие :)

27.10 2015 в 20:28

"но неуредиците винаги си ги е имало."

Е, мейд ин булгаристан никой не го е отменял, но при положение, че за тия тюфлеци се предполага да са знаели за какво гласуват, ебати и гафа.

Не казвам сериозно, че е планирано от тях, но има некои съмнения, че не е чиста работата ;)

27.10 2015 в 20:05

Професор Константинов предложи общински преброителни пунктове към ОИК, но никой не го чу:
Секционните комисии организират гласуването и след края на изборния ден издават запечатаните изборни кутии в преброителния пункт на ОИК, след което си отиват.В преброителния пукт кутиите се разпечат, преброителите обработват бюлетините и подават справка на ОИК. ОИК изготвя протоколите за раличните видове избор въз основа на справката. Предимства:
1. Преброителите могат да работят и на смени, ако трябва - и три дни.
2. Избирателят от село Х ще се чувства много по-свободен, като знае че бюлетините ще се броят в общинския център, при това - умесени с други (освен при гласуването за кмет на кметство, разбира се). А това ще намали поне с 30% контролирания вот.
Да, ама не. Припаднали членове на СИК...
Ех, Българийо!

27.10 2015 в 19:37

04 - точно такъв хаос не е било, но неуредиците винаги си ги е имало.
то не бяха ялови принтери, то не беше разнасяне на чували

гарантирано от ...

27.10 2015 в 19:28

Чакаме някой да поеме отговорността за случилото се! Чакаме оставки! Включително и на Мая пеперудката

27.10 2015 в 19:18

Каква "манолова", като вече изкараха списък на гласувалите за икономията и няма ни един от БСП в него.

27.10 2015 в 19:15

Това е "икономията" на Манолова, която има по-малко ум от една кокошка.

27.10 2015 в 19:14

Глупости. Участвал съм в няколко и такъв невероятен хаос не съм виждал никога.

27.10 2015 в 19:11

02 - каква провокация ? така е на всички избори.