Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ЦИК спести 89 000 лв., за да похарчи над 270 000 след хаоса в "Арена Армеец"

Симона Костадинова 27 октомври 2015 в 18:41 6630 12

ЦИК е спестила около 89 000 лв. от назначаване на допълнителни членове на комисии, но за сметка на това ще трябва да похарчи други 270 000 лв. след хаоса при предаването на протоколите в "Арена Армеец". 

Сумата е спестена от заплати на допълнителни членове на общинските комисии в София, Пловдив и Варна, където има районно делене.

На 28 август ЦИК е разгледала предложение за увеличаване на членовете на общинските комисии в София, Пловдив и Варна. По-голямата част от членовете на ЦИК обаче са отхвърлили предложението

На заседанието на ЦИК са гласували 14 души, от които 6 "за" и 8 "против". Така решението не е прието. Един от мотивите на членовете на ЦИК, отхвърлили предложението, е, че няма резерв за това в план-сметката за изборите.

Според предложението столичната общинска комисия е трябвало да бъде увеличена с 20 членове, а тези в Пловдив и Варна - с по 14. Всички те е трябвало да получават месечно възнаграждение от 5 септември 2015 г. до 7 дни след обявяване на резултатите от изборите. Назначаването на нови членове на комисии би довело до допълнителен разход от около 89 000 лв. общо за трите града. 

От общата сума 40 000 лв. са спестените пари от заплати на ОИК- София, където положението беше най-тежко и хиляди хора в продължение на повече от денонощие бяха заключени в "Арена Армеец". Наложи се 117 души да бъдат прегледани от медицински екипи, а 12 от тях бяха приети в болница, сред които и бременна жена, която направи спонтанен аборт. 

След напрежението в залата от ЦИК обявиха, че искат да осигурят почивен ден и допълнително възнаграждение на хората, прекарали часове в чакане да предадат протоколите си.

Само в София това бяха около 4500 души - председатели, зам.-председатели и секретари на столични изборни секции. Ако те получат допълнително същата сума, която са получили за изборния ден, ще бъдат изхарчени допълнително около 270 000 лв., като това е само сумата за членовете на комисиите в София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!