ЦИК пусна симулатор за гласуване с машина

OFFNews 21 март 2023 в 17:45 3210 0

Симулаторът

Снимка Стопкадър

Симулаторът

Централната избирателна комисия пусна симулатора за гласуване с машина на интернет страницата си. 

Симулаторът е достъпен за всички граждани, за да са подготвени за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 април, предаде БТА. 

Симулаторът на машинно гласуване се намира в дясната част на сайта на ЦИК. След като се избере, се отваря нова страница, на която се визуализира машина. На нея е изписано "Избори за Народно събрание 2 април 2023 г." , както и "Поставете картата в долния отвор на машината".

"Картата" се намира в горния ляв ъгъл на екрана. С мишката тя трябва да се премести до "отвора" на машината. На устройството ще се появи бюлетината със списък с партии и коалиции, без да се споменават наименованията им. Има и опция за връщане назад, за да бъде променен изборът.

За избор на преференция са посочени и примерни номера на кандидати в дясната страна на бюлетината. След избора има опция "Преглед", която се намира в най-долния десен ъгъл на бюлетината.

В случай че не е отбелязана партия, коалиция или независим кандидат, опция "Преглед" връща обратно към "бюлетината", за да бъде направен избор. Ако изборът вече е направен, натискайки опция "Преглед", се появяват две възможности - за гласуване или за промяна на избора. При "Промени избора" избирателят се връща отново към бюлетината.

Ако е избрана опция "Гласуване", вотът е упражнен и избирателят получава бюлетина от машинно гласуване, която трябва да се постави в прозрачната кутия за бюлетини от машинно гласуване, която е визуализирана в лявата страна на екрана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews