ЦИК призова да не се всява напрежение, резултати от изборите ще има в срок

OFFNews 10 май 2024 в 10:15 543 0

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

ЦИК ще обяви резултатите от изборите в законно установения срок, увери Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия в "Денят започва" по БНТ. Повод за коментара X са опасенията на служебния премиер Димитър Главчев, че има вероятност резултатите да се забавят, защото според него в изборните протоколи ще бъдат обработени три пъти повече числа, отколкото на предишните избори, а броят РИК-ове е същият. 

Матева призова да не се внася излишно напрежение.

"Особено, когато говорим за обявяване на резултати от избори. Това е в правомощията и задълженията на ЦИК. Това е органът в държавата, който може да говори по този въпрос", коментира тя и добави, че резултатите от изборите винаги се оповестявани в законовия срок.

Според Матева е излишно да говорим за това в какви срокове трябва да се обявяват резултатите от изборите, защото днес е едва 30-ят ден преди изборите, а задачата на ЦИК е да създаде така организацията, че да обяви резултатите от изборите в срок.

Говорителят на ЦИК посочи, че Министерският съвет няма отговорност за обявяване на резултатите. Те имат отговорност по информационно-техническата част. И допълни, че обработката на резултатите е работа на независимия държавен орган, а именно ЦИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови