ЦИК показа как ще изглеждат бюлетините за местните избори (снимки)

OFFNews 16 август 2023 в 18:19 2609 0

ЦИК

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

цик

Централната избирателна комисия утвърди образците на бюлетините за гласуване за местния вот на 29 октомври и ги публикува на страницата си. 

Бюлетината за кмет на община съдържа наименованието на общината, както и номера на изборния район. В лявата ѝ страна са посочени наименованията на политическите формации, включително на местните коалиции, възможността за независим кандидат, както и „Не подкрепям никого“. Номерата на формациите са в средата на бюлетината, а в дясната ѝ страна се посочват трите имена на кандидата от дадена формация.

Бюлетината за общински съветници съдържа номера и наименованието на общината, полета за номерата и наименованието на политическите формации, наименованието за местна коалиция, за името на независим кандидат, ако е издигнат такъв, както и опция „Не подкрепям никого“. Вдясно от имената и номерата на политическите формации има номера за гласуване по преференция.

Бюлетината за кмет на район съдържа наименованието на общината, района, както и номера на изборния район. В лявата ѝ страна са посочени наименованията на политическите формации, включително на местните коалиции, опцията за независим кандидат, както и „Не подкрепям никого“. Номерата на формациите се намират в средата на бюлетината, а в дясната ѝ страна се посочват трите имена на кандидата от дадена формация.

Бюлетината за кмет на кметство съдържа наименованието на общината, кметството, както и номера на изборния район. В лявата ѝ страна са посочени наименованията на политическите формации, включително на местните коалиции, опцията за независим кандидат, както и „Не подкрепям никого“. Номерата на формациите се намират в средата на бюлетината, а в дясната ѝ страна се посочват трите имена на кандидата от дадена формация.

На местния вот през есента гражданите ще гласуват за общински съветници, кметове на общини, кметове на райони в София, Пловдив и Варна, както и за кметове на кметства. На местните избори не се образуват избирателни секции в чужбина и не се гласува зад граница, припомнят от ЦИК.

Избори за кмет на кметство се произвеждат в тези населени места, които към датата на обнародване на указа на президента за насрочване на изборите за общински съветници и за кметове имат население над 100 души с постоянен адрес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика