ЦАМ: Купеният вот се разпределя пропорционално между партиите

Юлиана Ончева 06 юни 2024 в 11:33 1601 0

Юлий Павлов

Снимка БГНЕС/Архив

Директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов

ГЕРБ – СДС ще получи 26,4% от гласовете на избирателите на 9 юни за Народно събрание, на второ място е ПП-ДБ със 16,6 на сто. За третото място спорят ДПС с 15% и Възраждане с 14,5 на сто.  

Това показва изследване на Център за анализи и маркетинг, финансирано със собствени средства, проведено между 31.05 – 04 юни сред 821 пълнолетни граждани. 

Коалиция „БСП за БЪЛГАРИЯ“ ще получи 8,4%, а Има такъв народ - 5,3 на сто. 

Надценява се влиянието на купения и корпоративен вот, заяви Юлий Павлов, шеф на ЦАМ. Купеният вот се разпределя пропорционално, големите партии купуват повече, защото имат повече пари, но това не изкривява съществено изборите, допълни той. 

"Солидарна България" с техните 3,2% имат реален шанс да влязат в парламента. Синя България не е изключено да има депутати, допълни Павлов. 

Много трудно ще се получи двупартийна коалиция след изборите. При средни стойности ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще имат съответно 73 и 46 депутати - общо 119. Ако една от двете политически сили отиде към горната си граница, двукомпонентна сглобка все пак ще е възможна. 121-122 депутати, обаче, не биха били достатъчна основа за управление. Влезе ли случайно седма сила в парламента, тези стойности ще бъдат намалени. Тогава твърдо няма да може да има двукомпонентно управление", обясни Павлов.

По думите му е много е възможно първите три политически сили този път да нямат 160 народни представители. "Ще бъдат някъде около, но е много възможно да паднат под това. Картината няма да се подобри, съставянето на правителство ще е по-трудно,  прогнозира социологът. 

На въпрос дали новият парламент ще успее да излъчи редовен кабинет 33.7% сред всички и 51.4% сред вероятните гласуващи отговарят с „да“. По-скоро „не“ смятат 46.9% от всички и 35.2% от вероятно гласуващите. 19.4% от всички или 13.4% от вероятните гласуващи не могат да преценят. 

Ако все пак не може да бъде излъчен кабинет, 32.6% от всички и 37.8% сред вероятно гласуващите са отговорили, че по-добрият вариант би бил кабинет, подкрепен от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Вариант „нови избори“ предпочитат 36.5% от всички, 39.4% сред вероятните гласуващи. Останалите не могат да преценят.

Според проучването се очаква на предсрочните парламентарни избори на 9 юни да гласуват между 2.5-2.7 млн души, което като процент от националните списъци е под 40%.

За евровота ще има малко по-малко гласоподаватели, предвид най-вече, че живеещите в Турция наши сънародници нямат право на глас, каза още Юлий Павлов. 

26,2% казват, че ще гласуват за ГЕРБ-СДС на европейските избори. С близо 10 на сто по-надолу са ПП-ДБ (17,7%). На трето място е "Възраждане" с 14,8 на сто. 14,1% са заявили, че ще дадат гласа си за ДПС на евровота, следвани от БСП - 8,1 на сто и "Има такъв народ", за когото ще гласуват 5,3% от анкетираните. 

За 48,5% от анкетираните служебното правителство на Димитър Главчев се справя по-скоро неуспешно, а за 20,3 на сто - премиерът е успешен.

29,1% смятат, че най-сериозният проблем пред страната са високи цени и инфлацията, а войната в Украйна отговарят едва 5,3 на сто. Според 24,3% много сериозен проблем е лошото управление, следвано от корупцията, която е посочена от 21%. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Богословът доц. д-р Константин Нушев в студиото на OFFNews