"Сова Харис": БСП изпреварва ГЕРБ, Бареков влиза в парламента

OFFNews 31 март 2014 в 09:34 8613 23

Снимка sxc.hu

БСП изпреварва ГЕРБ, а "България без цензура" на Николай Бареков със сигурност влиза в парламента при избори за българско Народно събрание днес.

Това прогнозира чрез социологическо проучване агенция "Сова Харис", цитирано от в. "Преса" и агенция БГНЕС.

Според данните сигурните участници в НС биха били БСП, ГЕРБ и ДПС и коалиция около "България без цензура". Електоралната подкрепа за социалистите е нараснала с 3%, според "Сова Харис", и те вече изпреварват ГЕРБ. При ДПС има мобилизация в навечерието на изборите, АБВ и "България без цензура" запазват позициите си, а при Реформаторския блок има регрес.

Реформаторите и АБВ остават под прага за влизане в парламента.

Ако изборите за Европейски парламент бяха днес, БСП би взела 21.9%, ГЕРБ - 20.6%, ДПС - 7%, а "България без цензура" - 6.6%. При сегашното разпределение на дяловете в българската квота в Брюксел БСП и ГЕРБ ще разполагат с по 6 места, ДПС - с 3, а коалицията около "България без цензура" - с 2.

65% (над 3.5 млн. души) заявяват, че ще планират да гласуват на изборите за Европейски парламент на 25 май. Такава избирателна активност надвишава обичайната за вътрешнопарламентарни избори. 50% са заявили, че твърдо са решили да гласуват.

При предсрочни парламентарни избори резултатите биха били 22,3% за БСП, 21,7% за ГЕРБ, 7,6% за ДПС и 7% за "България без цензура".

Съотношението между одобряващите и неодобряващите провеждането на референдум за изборните правила е 2:1.

Мнозинството от хората се застъпват за запазване на териториалната цялост на Украйна. 2:1 е съотношението между хората, които не одобряват намесата на Русия към тези, които я подкрепят. Преобладава мнението, че Русия създава опасен прецедент в международните отношения. Над 60% очакват негативен ефект върху икономиката на България.

С най-висок рейтинг са еврокомисарят Кристалина Георгиева и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Премиерът Пламен Орешарски трайно е изпреварил президента Плевнелиев по доверие, по данни на "Сова Харис". Същото се отнася и за управляваните от тях институции - правителството се ползвало с по-висока степен на доверие от президентството.

Най-одобрявана продължава да бъде Българската православна църква. Сравнително високо е доверието към Европейския парламент и Европейската комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!