"Сова Харис": 2,6 милиона пред урните в неделя

OFFNews 23 май 2014 в 08:00 5023 8

Ако евровотът беше днес, БСП печели с 31-35%, ГЕРБ биха взели между 28 и 32%, а трета сила би била "България без цензура" с 9- 11%.

Това показват прогнозните данни на агенция "Сова Харис" за евроизборите. Проучването бе публикувано във в. "Преса".

Като четвърта сила се нарежда ДПС с 8.5-10.5%.

Дори и през седмицата, предхождаща изборите за Европейски парламент, се наблюдава известна динамика на нагласите на избирателите. Твърдо решилите да вземат участие във вота бележат малък ръст и според данните вече представляват 45% от имащите право на глас. Това означава, че в неделя поне 2,6 млн. души ще застанат пред урните. Съотнесено към официалните избирателни списъци, ще бъде отчетена избирателна активност от около 40%, прогнозират социолозите. Хората, които все още имат колебания, са 23% Опитът е показал, че тези, които до последната седмица не са се убедили в необходимостта да гласуват, в крайна сметка не гласуват. Изключение от това правило се получава, когато възникне някакво необичайно събитие, коментират социолозите. И допълват, че като цяло, за да настанат съществени изменения в пропорцията на подкрепата за различните политически субекти, е необходимо да се предизвика прилив на гласуващи от порядъка на поне 8-10% над очерталата се активност. В сегашната ситуация такъв феномен би представлявал голяма изненада.

Още три формации имат шансове да се преборят за място в Европейския парламент, сочи анализът на "Сова Харис". Сред тях най-добре се представя АБВ на бившия президент Георги Първанов. Засега "възрожденците" се очертават като най-вероятният пети участник от България в ЕП, ако изобщо има такъв. Над 80% от заявилите, че ще гласуват за АБВ, са бивши гласоподаватели на БСП.

Тенденцията при Реформаторския блок е низходяща. Засега дори хора от утвърденото ядро, подкрепяло Синята коалиция, се преориентират към ГЕРБ. Тенденция за ръст има при подкрепата за "Атака". Към момента обаче повишението изглежда недостатъчно, за да осигури място на националистите в Брюксел. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови