София под полицейска обсада в деня за размисъл заради балове и левскари

Юлиан Христов, Ивайло Анев 19 май 2014 в 14:42 5310 3

Напрегнат ден за размисъл очаква полицията. Баловете на абитуриентите, шествията за 24 май, шествието на феновете на ФК "Левски" и охраната на изборните секции и транспортирането на изборните книжа ще концентрират хиляди полицаи в София и особено в центъра на града.

На 2000 служители на реда ще охраняват само мероприятията, свързани с баловете на абитуриентите, които ще бъдат снимани с мобилни камери за нарушения по пътищата.

Маршрутът на всички шествия е предварително начертан и ще се следи строго от полицията.

Знае се и всяко заведение, в което дванадесетокласници ще празнуват завършването на средното си образование.

В петък, преди деня за размисъл, в София пък ще е футболната среща между "Лацио" и "Левски", която също ще изисква допълнителен ресурс.

Допълнителна работа полицаите ще имат и покрай матурите и изпитите след VII клас, които са на 21-и и 23 май, а провеждането им и съхраняването на работите също е свързано с полицейска охрана.

От СДВР обясниха, че няма да командироват служители на МВР от други населени места. Охраната ще бъде осигурена от тях и Охранителна полиция.

Заради деня за размисъл изпращанията на абитуриентите няма да стават в училищата, където вече ще са запечатаните изборни секции. Сборните пунктове ще са при залите "Универсиада" и "Фестивална", при Историческия музей, храм-паметник „Александър Невски”. 

В 123 училища ще има балове. От полицията са провели среща с всички директори. Определени са точно маршрутите на придвижване към сборните пунктове на абитуриентите. Те ще празнуват в 76 заведения под засилена полицейска охрана.

Шествието на футболните фенове на "Левски" е планирано за 11.00 часа на 24 май. Сборният пункт е градинката на ъгъла на булевардите "Пенчо Славейков" и "Витоша", срещу 22-ро училище. Там на церемония ще бъде открита нова паметна плоча, след което шествието тръгва по бул. "Витоша", площад "Независимост", бул. "Дондуков" и бул. "Васил Левски". Финалната точка е паметникът на Апостола, където ще бъдат поставени венци и ще бъде почетена паметта на патрона на клуба.

От 20 май ще функционира денонощна телефонна линия в МВР за подаване на сигнали за нарушения или евентуални престъпления, свързани с изборния ред.

Общо в страната над 12 000 служители ще бъдат ангажирани с охраната на разкритите 11 600 секции. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!