Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Само най-опитните чиновници ще пазят вота в Турция

Николаос Цитиридис, Турция 04 октомври 2014 в 19:05 5959 7

Снимка OFFNews

Ангел Ангелов, генерален консул на Република България в Истанбул, Турция

Само най-добрите и най-подготвените пратеници от България ще наблюдават и контролират законовото провеждане на изборите за 43-то българско Народно събрание в Турция. Единствено там ще има и по 2-ма представители на външното ни министерство, за да бъде осигурена коректността на вота в нашата съседка.

Това заяви генералният консул на Република България в Истанбул Ангел Ангелов пред екип на OFFNews.

Освен служители на външното ни министерство, в Турция изборите ще наблюдават хора от правосъдното и финансовото министерство.

През нощта бюлетините ще бъдат охранявани от турската полиция. 

В Турция и по целия свят тази година има рекорден брой секции за гласуване, като в нашата съседка те ще бъдат 136. 37 от тях ще бъдат в Бурса - най-населеният с българи турски град. В над двумилионното населено място може да откриете над 150 000 българи, по-голямата част от които дошли в Турция през 70-те години на миналия век.

Подготовката за вота тече и в съботния следобед на деня за размисъл, но в Турция са далеч от размишляването за кого да гласуват, тъй като днес турците по цял свят празнуват Курбан Байрам – най-светлият мюсюлмански празник.

По улиците на града не е трудно да откриеш семейство, което дере или коли животно за празника. В Бурса има и няколко места, на които хората могат да си купуват вече заколено животно. Наш екип се опита да заснеме традиционното заколение, но без успех, тъй като властите и местните забраниха заснемането на свещения ритуал.

Освен наблюдатели от държавата, тук на място са и представители на партии, които традиционно не събират гласове тук – застъпниците на „Патриотичния фронт“, които бяха се обявиха срещу отварянето на многобройните секции в Турция.

Как се гласува по време на Байрама и кого ще вкара Турция в българския парламент очаквайте да разбере утре с репортерски включвания от екип на OFFNews на мястото на събитието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!