Само най-опитните чиновници ще пазят вота в Турция

Николаос Цитиридис, Турция Последна промяна на 04 октомври 2014 в 19:05 5489 7

Снимка OFFNews

Ангел Ангелов, генерален консул на Република България в Истанбул, Турция

Само най-добрите и най-подготвените пратеници от България ще наблюдават и контролират законовото провеждане на изборите за 43-то българско Народно събрание в Турция. Единствено там ще има и по 2-ма представители на външното ни министерство, за да бъде осигурена коректността на вота в нашата съседка.

Това заяви генералният консул на Република България в Истанбул Ангел Ангелов пред екип на OFFNews.

Освен служители на външното ни министерство, в Турция изборите ще наблюдават хора от правосъдното и финансовото министерство.

През нощта бюлетините ще бъдат охранявани от турската полиция. 

В Турция и по целия свят тази година има рекорден брой секции за гласуване, като в нашата съседка те ще бъдат 136. 37 от тях ще бъдат в Бурса - най-населеният с българи турски град. В над двумилионното населено място може да откриете над 150 000 българи, по-голямата част от които дошли в Турция през 70-те години на миналия век.

Подготовката за вота тече и в съботния следобед на деня за размисъл, но в Турция са далеч от размишляването за кого да гласуват, тъй като днес турците по цял свят празнуват Курбан Байрам – най-светлият мюсюлмански празник.

По улиците на града не е трудно да откриеш семейство, което дере или коли животно за празника. В Бурса има и няколко места, на които хората могат да си купуват вече заколено животно. Наш екип се опита да заснеме традиционното заколение, но без успех, тъй като властите и местните забраниха заснемането на свещения ритуал.

Освен наблюдатели от държавата, тук на място са и представители на партии, които традиционно не събират гласове тук – застъпниците на „Патриотичния фронт“, които бяха се обявиха срещу отварянето на многобройните секции в Турция.

Как се гласува по време на Байрама и кого ще вкара Турция в българския парламент очаквайте да разбере утре с репортерски включвания от екип на OFFNews на мястото на събитието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.10 2014 в 09:27

До:mechok
1.
"...Казвали са ми какво става..."

разговор м/у двама двама цигани:
-абе знаеш кво е убуу топъл леп със сирене?
-що бе ти ял ли си ?
-не ама брат ми е гледАл...

2. Твоите кървави и потни емигрантски пари са си проблем между теб и твоите роднини и не виждам защо ме занимаваш с него.Друго ме интересува-колко данъци и осигуровки си платил ТУК?

3.След като искаш да участваш определянето на бъдещето на България идвай тука и почвай да налягаш парцалите-да работиш,да плащаш данъци,да висиш по протести,да те бие жандармерията и т.н. , а не да лаеш от другия край на земното кълбо и да лискаш мозък с голЕмата кофа....ама само пред клавиатурата.

Достатъчно добре ли го обясних? Българин си БИЛ , вече НЕ СИ.Оправяй си там твоята кочина-нашата си я остави на нас!

05.10 2014 в 01:05

Мога ли да попитам въпросния генерален консул в Истанбул , Турция дали е чувал името на г-н Дончо Пеев - едно от най-големите имена в нашата дипломация с Турция ? Това е за да разбере кой му пише.

Какви глупости ни ръси това младо момче , че българската държава може ефективно да проконтролира вота в 136 избирателнн секции в Турция ??? Това е технически невъзможно. И вместо да се прави на голям дипломат, защото му пише в момента малко по-голям дипломат от него да се сети , че ПЪРВО Е БЪЛГАРИН , А НЕ МОМЧЕ НА ЗАПЛАТА. И мога да го заведа на гроба на "чичо Дончо" , защото БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА е направила гроба на чичо Дончо по-голям от този на Тодор Живков (който е на 200 метра). Така, че момче , чети и се учи. Много е тъжно, че турското направление в нашата дипломация е паднало толкова ниско. Жалко.

04.10 2014 в 23:33

Какви са тия тъпотии, моля?
10 шибани години съм пращал по 10 заплати на майка, баща, жена, дете... баш от чужбина.
Казвали са ми какво става.
Като как така да нямам право да гласувам?
Майка ви деба селяндурска. Какво знаете вие, които ядете кървавите и потни пари на емигрантите?
И да, за какво гласуване става дума?
Имате нужда от един украински вариант - тогава да видим кой трол къде сере и кой по кого стреля.
Шибаняци гадни...

04.10 2014 в 23:18

Не може да се отнемат правата на българските студенти, които учат в чужбина!!!!!!! Не могат да гласуват за кмет /местни избори/, само за парламент, президент и европарламент.

04.10 2014 в 23:16

Иванееее, ЦИК изпълнява изборния закон, писан от оня крокодил Мая Манолова - при 40 подадени заявления, се открива секция. В Турция бяха подадени около 10 000 заявления /виж сайта на ЦИК/. Съгласна съм, че такива с двойно гражданство не трябва да гласуват. НО докато щракаме по клавиатурите, вместо да излезем и протестираме - все ще е така.
Защо 3 пъти трябва да попълвам шибания код от картинката докато ми излезе поста???

04.10 2014 в 23:08

Само по себе си гласуването от чужбина е сбъркано! Мога да приема човек който е в командировка,на екскурзия или на специализация да гласува , но хора трайно изселили се от България не трябва да имат право на глас(независимо дали става дума за емигранти в Турция,САЩ или Германия).То е все едно във Варна да се провеждат избори за кмет и аз софиянеца да имам право на глас.В крайна сметка нали това е идеята на демокрацията-демоса(народа) да избере своите ръководители.От къде на къде хора които не живеят в България ще определят съдбините на страната-ми да си гласуват там където живеят и да си избират хората които пряко ще ги ръководят.Би трябвало да се отнемат избирателните права на човек който не е живял в България през последните....да речем две години.

04.10 2014 в 20:52

Страшна новина ! Не могли да видят как се коли коч! Покъртително!

И какви са тези 150 000 българи дето били в Бурса? Ами това са си турски граждани - турци родени или имащи по не се знае какъв начин българско гражданство. И те ще определят живота на българския народ. Пълен абсурд. Преди 20 години Австрия имаше изискване (тогава България не беше член на ЕС) ако искаш австрийско гражданство да се откажеш от гражданството си по рождение. Мисля, че най-правилното е както в Македония където има само 3 !!! секции и много повече граждани с българско гражданство и в Турция броя на секциите да се ограничи до 4-5 в бъдеще. Жалко, че тези от ЦИК не са българи, а боклуци. Ще им правим избирателни секции 136!!! и турската държава ще участвува във вътрешния живот на България като организира изборния процес за български парламент! И ще си избира депутати в българския парламент! А знаят ли тия тъпанари от ЦИК , че има държави в които провеждането на избори за парламент на чужда държава е забранено независимо дали гражданинът е гражданин на въпросната държава. А знаят ли тези тъпанари от ЦИК, че законът е над всичко и не могат да прегазват решение на ВАС? Значи те са над закона, така ли ?