Сачева: 10% от завърналите се в България заради пандемията искат да останат

OFFNews Последна промяна на 19 юни 2021 в 13:14 923 0

Около 200 000 българи са се прибирали в България заради пандемията, а около 10% от тях искат да останат. Това каза пред жители на село Опанец водачът на листата на ГЕРБ-СДС и областен координатор за Добрич Деница Сачева.

„Трябва да търсим начини българите в чужбина да се върнат в България. Ще продължим да показваме възможностите за работа с трудовите борси, защото над 50% от посетителите им декларират желание да се приберат у нас“, заяви тя. 

„В предизборната ни програма сме предвидили програма за 30 млн. лв., с която 3000 наши сънародници ще могат да започнат работа в по-малки населени места. Държавата ще поема ½ от средната работна заплата, както и наем, транспорт и детегледачка“, посочи Сачева.

Тя разказа за неделните училища чужбина, в които 30 000 българчета учат български език, география и история на България.

„Не трябва да позволяваме те да губят връзка със страната ни. Ще премахнем таксите за тези училища, така че повече деца да се записват и да завършват гимназиален етап. Ще направим така, че поне по една седмица да прекарват в България, както и да имат възможности да продължават образованието си в нашите университети“, допълни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови