С 616 гласа ПП-ДБ спечели изборите в Русе: Размествания в листите и оспорвани битки

Йорданка Веселинова 03 април 2023 в 17:24 2346 0

Снимката е илюстративна

Снимка Pixabay

Точно три гласа е разликата между ДПС и БСП в областта

В Русе победител е "Продължаваме промяната - Демократична България". Коалицията получава 25,22%, или 16 875 гласа.

ГЕРБ-СДС е втора политическа сила - със 616 гласа по-малко. Коалицията получава 24,29% (6 259 гласа). "Възраждане" е трета политическа сила с 11 098 гласа - 16,58%.

Истински оспорвана обаче е битката за четвъртото място, което БСП взема със само три гласа преднина пред ДПС. Столетницата има 10% - 6695 гласа, като ДПС е също с 10%, но 6692 гласа.

В областта над чертата е и формацията на Слави Трифонов. ИТН получава 3584 гласа, или 5,36%.

Тази година обаче Русе ще вкара по-малко депутати в Народното събрание. Причината са прекроените мандати заради вече ясните резултати от преброяването. Заради тях тази година русенци ще излъчат 7, а не 9 народни представители.

Според предварителните и неофициални сметки ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще вкарат по двама депутати, "Възраждане", БСП и ДПС - по един, а ИТН ще остане без нароен представител в областта.

Кои обаче са те?

За да участват в пренареждането на листите, кандидатите за депутати трябва да прескочат прага от поне 7% преференции.

При "Продължаваме промяната - Демократична България" има сериозно разместване. От новата коалиция със сигурност влиза водачът - Мартин Димитров. Втората в листата - Рена Стефанова, която в 48-ото НС бе член на правната комисия, обаче е изместена. На нейно място ще влезе петият - Иван Белчев, който има 1840 лични преференции и задминава 727-те на Стефанова.

При ГЕРБ-СДС няма размествания - очаква се да влязат Десислава Атанасова и Георги Кръстев. Те са си бетонирали местата и с достатъчен брой лични преференции. Петият в листата на ГЕРБ Драгомир Драганов събира 1283 преференции, които го подреждат на трето място. Той има шанс да стане депутат, тъй като Атанасова участва и в листата на ГЕРБ в Разград. Ако тя избере да влезе от този район, то Драганов ще стане депутат.

В листата на "Възраждане" няма изненади. Очаква се депутат да стане Златан Златанов. Той си е подсигурил депутатското място с 1096 лични преференции.

При БСП и ДПС традиционно няма пренареждане на преференции, но пък няма и кандидат в листата без лични гласове. Очаква се депутатите от Русе да са съответно Иван Иванов и Ализан Яхова.

В листата на "Има такъв народ", от която се очаква да не се излъчи депутат, също няма размествания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика