Росица Матева: В страната ще има близо 10 хиляди секции с машини

OFFNews 01 септември 2022 в 09:01 1543 0

Росица Матева

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Росица Матева

В някои секции в чужбина ще се гласува машинно, в други - не. В страната ще има 9363 секции с машини, които вече са обявени на страницата на ЦИК. В 1104 секции ще има втора машина, съобщи пред БНТ зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

В  290 секции зад граница ще има машина, в 233 от тях ще има втора машина. Матева заяви, че според подадените заявления ще се прецени дали не е нужно да се поставят по две машини във всички секции с машини в чужбина.

Общо 23 партии и 6 коалиции са се регистрирали за изборите, но тъй като ЕНП не са регистрирали листи, няма да фигурират в бюлетината. Причината е, че от ЕНП не са подали заявлението за заличаването си от парламентарните избори на 2 октомври в указаните в Изборния кодекс срокове. Съответно Централната избирателна комисия е длъжна да ги впише като участник в изборите и да им отреди номер на бюлетината при тегленето на жребия.

Външното министерство ще отговаря за транспорта на машините за гласуване извън страната. В момента тече поръчка за транспорта и поддръжката на машините в страната за вота. Инсталирането на машините отнема между 7-10 дни, уточни Матева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови