Рекордно ниска избирателна активност на вота в Благоевград

Към 17:30 часа тя е била едва 20%, съобщи председателят на ОИК Мартин Бусаров

OFFNews 27 юни 2021 в 18:29 4449 1

Рекордно ниска е избирателната активност на кметския вот в Благоевград. Към 17:30 ч. са гласували 13 109 души или точно 20% от имащите право на глас.

На местните избори през 2019 г. по същото време гласа си дадоха над 40% от избирателите, посочи председателят на ОИК Мартин Бусаров, цитиран от бТВ.

"Или избирателите не се интересуват от вота, което го изключваме, защото става дума за местни избори, или се уплашиха от машините. В секцията с хартиени бюлетини отбелязваме по-голяма активност. Според мен през оставащите два часа едва ли активността ще се вдигне драстично. Вероятно ще достигнем 29-30%", заяви Бусаров.

Досега е постъпила само една жалба и тя е за това, че в 7:01 ч. машината в изборната секция не е била включена и не е можело да се гласува, но жалбоподателят е имал възможност да упражни правото си в 7:11 ч., съобщи още председателят на ОИК.

Макар температурата да е достигнала до 40 градуса, не е имало случай на прегрели машини за гласуване. Такъв сигнал имаше в Сърница, където техниката спря към 10:30 часа. Говорителят на ЦИК Росица Матева обаче опроверга новината, че проблемът е в прегряването. Според нея едната от машините е спряла поради технически причини - защото в продължение на 5 минути никой не е гласувал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!