Разпределение на вота по град, пол и етнос

Владимир Йончев 05 април 2021 в 00:24 22590 0

46% от гласовете си Демократична България е придобила в столицата, сочи разбивката на Галъп по градове въз основа на екзитпола.

Далеч по-равномерно е разпределението на гласовете при ГЕРБ, Слави Трифонов и ВМРО - по 12 процента от избирателите им са от София, че и дори при БСП, която добива всеки десети свой глас от столицата.

Като по-софийска партия се откроява "Изправи се" на Мая Манолова, която е добила 17% от гласовете си в София.

Няма изненада при ДПС - само 1% от гласовете за нея са подадени в столицата.

Висок е резултата на Мая Манолова в областните градове - 48% от общия й резултат идва от тях, срещу 43% на Слави, 39% на ДБ, 37% на ВМРО, 36% на ГЕРБ и 34% на БСП.

В малките градове гласовете са разпределени най-равномерни. Всички партии събират между 22 и 30 процента от електората си в малките градове. Голямото изключение е Демократична България, която добива само 11% от гласоподавателите си в малък град.

Както в последните няколко избори, така и сега, категоричен победител в селата е ДПС. 65% от гласувалите за Движението живеят на село. Изненадата е БСП - тя вече е точно толкова селска партия, колкото ГЕРБ - по 26% от електората и на двете живее на село.

На село почти няма електорат на Демократична България и Мая Манолова. Едва 4% от гласовете на ДБ са "селски", 13% са на Мая Манолова.

В разбивката по етнос няма изненади. ГЕРБ отронва малко гласове от турския вот, но огромното мнозинство остава за ДПС.

Да не се изкушаваме да коментираме ромския вот по тази извадка, тя не е достатъчно представителна в тази си част, коментира директорът на Галъп Първан Симеонов. С тази уговорака от числата изглежда, че ромският вот в най-голяма степен е отишъл при ДПС, ГЕРБ, БСП и ВМРО.

Демократична България събира най-голям дял от гласовете си сред работещите. На другия полюс е БСП, на която 41% от гласовете идват от пенсионери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови