Президентът смята, че е рано за служебно правителство

OFFNews 13 ноември 2016 в 10:54 4018 2

Президентът смята, че е рано за служебно правителство

Снимка Прессекретариат на държавния глава

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че е рано да се говори за съставянето на служебно правителство, ако се стигне до политическа криза и кабинетът на Бойко Борисов подаде оставка. Държавният глава даде да се разбере, че ще търси възможности за съставяне на правителство в рамките на действащото Народно събрание, така както това е разписано в Конституцията.

Ако България в следващите дни, поради решения, които не зависят по никакъв начин от държавния глава, влезе в политическа криза, тогава ще направя следните ясни неща, които и досега съм правил пред целия народ. Първо, ще спазвам Конституцията - и разпоредбите, и духа на Конституцията. Много ясно са разписали какво прави държавният глава в случай на криза и аз съм сигурен, че отново ще ни помогне върховенството на правото и на Конституцията да минем по един достоен начин, ако се достигне до политическа криза.

Второ, ако се стигне до политическа криза, което означава оставка на правителството и гласуването на оставката на правителството в Народното събрание, това още не означава парламентарна криза по никакъв начин. Конституцията по много ясен начин задължава държавния глава, в режим на консултации с политическите сили, с гражданското общество, с институциите, да се намери начин, така че политическата криза да не се превърне в парламентарна криза. И тук, разбира се, политическите партии, единствено те, и зависи само от тях, и разбира се и от изпълнителната власт, за намиране на устойчива формула, защо не и в рамките на съществуващото Народно събрание. Рано е за служебни правителства. Аз имам своя опит, и възможност, и способности да се справя. Минах през не една криза. 

Плевнелиев заяви, че още довечера ще поздрави кандидатът, който спечели изборите и ще го покани в понеделник в президентството. "Лично аз още тази вечер ще се обадя на единия от двата кандидати, които и получил доверието на народа. още утре ще го поканя в президентската институция и то не къде да е, а в работния кабинет на държавния глава, в удобно за него време, да започнем да работим заедно. Ще седнем заедно с новия президент, ще му разкажа по текущите задачи, по структурата, по организацията. Ще бъдем заедно и аз мисля, че това ще бъде добър сигнал и за гражданите", заяви Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови